مقایسه فریم ورک های Angular و React و Vue
وقتی از توسعه فرانتاند وبسایتها سخن بهمیان میآید، تنها یک زبان میتواند ادعای انحصار داشته باشد و آنهم بیشک JavaScript است. بااینحال، توافق نظری درباره فریمورکهای جاوااسکریپت وجود ندارد و انتخاب فریمورک مناسب این زبان برنامهنویسی هنگامی مشکلتر میشود که بدانیم JS از ۲۴ فریمورک و بیش از ۸۳ کتابخانه برخوردار است که هریک از آنها نیز عملکردی منحصربهفرد و متفاوت دارند. ازجمله فریمورکهای محبوب JS میتوان به Angular ،TezJS ،React و Vue اشاره کرد که در میدان رقابت توانستهاند با فاصلهای زیاد از فریمورکهای دیگر قرار بگیرند و بهسمت هدف خود حرکت کنند. ناگفته نماند از دیدگاه تخصصی، React یک کتابخانه است. در این مقاله از بلاگ آکادمی ابرها، درباره تفاوت بین فریمورکهای Vue و Angular و React صحبت خواهیم کرد و درپایان به شما خواهیم گفت که انتخاب کدامیک از آنها برایتان مناسبتر است.
فریمورک چیست؟
در نگاهی ساده، فریمورک را میتوان قطعهای از کد دانست که بدون توجه به برنامهای که در آن پیادهسازی شده است، کار خاصی را انجام میدهد. بهعبارتدیگر، فریمورک ساختاری است که با استفاده از آن برنامهنویس دیگر نیاز ندارد تا تمام کدها را از ابتدا بنویسد. استفاده از این قابلیت به برنامهنویس یا توسعهدهنده کمک میکند تا توسعه وبسایت را با سرعت بسیار بیشتری انجام دهد و دیباگکردن کدها نیز برایش سادهتر شود.
اگر این تعریف از فریمورک اندکی شما را گیج کرده است، نگران نباشید. احتمالاً مثالی ساده میتواند در درک بیشتر این مفهوم به شما کمک کند. فرض کنید میخواهید خانهای برای خودتان بسازید. اگرچه میتوانید از ابتدا شروع به ساخت خانه خود کنید و فونداسیون ساختمان را بِکَنید و بعد مراحل قالببندی و آرماتورگذاری و بتنریزی آن را انجام دهید، راه سادهتری هم پیش پای شما قرار دارد. حتماً قبل از شما افراد دیگری خانههایی مشابه آنچه در نظر دارید، برای خود ساختهاند؛ پس چرا شما از تجربه آنان استفاده نکنید؟
اگر تمامی مراحل کاری که میخواهید انجام دهید، قبلاً افراد دیگر، بهویژه متخصصان، انجام داده باشند، قطعاً در سادهترشدن کار به شما کمک شایانی خواهد کرد. همین امر را میتوان در دنیای کدنویسی هم دنبال کرد. قطعاً شما اولین نفری نیستید که میخواهید پروژهای را با مشخصاتی که برایش پیشبینی شده، انجام دهید. ممکن است افرادی که پیشتر از شما پروژههای مشابهی انجام دادهاند، تجربیاتشان را برای انجام سادهتر کار در قالبی منتشر کرده باشند. به این قالب در اصطلاح فریمورک گفته میشود.
کتابخانه در برنامهنویسی به چه معناست؟
کتابخانهها مجموعهای از کدها هستند که قبلاً برنامهنویسان دیگری نوشتهاند و حالا شما و دیگر توسعهدهندگان میتوانید از آنها بهصورت قانونی در طراحی و توسعه برنامهها و وبسایتهایتان استفاده کنید. قابلیت استفاده مجدد از کدها میتواند ساختار کد را تا حد زیادی بهبود بخشد و سبب تسریع فرایند توسعه شود.
در همین زمینه نیز، بیان مثالی میتواند به روشنترشدن موضوع کمک کند. هنگامیکه یکی از شرکتهای خودروسازی میخواهد خودرو بسازد، قطعاً تمامی قطعات آن را از ابتدا نمیسازد. بسیاری از قطعات از کارخانهها و کارگاههای قطعهسازی تأمین میشوند و شرکت خودروسازی فقط آنها را در سر جای خود مونتاژ و با قطعات دیگر سازگار میکند.
کتابخانهها هم در دنیای برنامهنویسی کاری مشابه با همان قطعات را انجام میدهند. بهعبارتدیگر، برنامهنویس از کتابخانههای مختلف بسته به نیازش استفاده میکند تا بخشی از فرایند کدنویسی پروژه با سرعت بیشتر و کیفیت بهتری انجام شود.
تفاوت بین کتابخانه و فریمورک
تفاوت اصلی بین کتابخانه و فریمورک در کنترل برنامههاست. در کتابخانه، شما کنترل کامل را در دست دارید و میتوانید کتابخانه را دقیقاً در همان جای مدنظرتان استفاده و تغییرات لازم را نیز در آن اِعمال کنید؛ اما درباره فریمورک وضعیت متفاوت است. در فریمورک، میتوانید بعضی از قسمتها را شخصیسازی کنید؛ اما در چهارچوبی قرار گرفتهاید که خواهناخواه باید با قواعد همان فریمورک کدنویسی کنید.
در این مقاله از بلاگ آکادمی ابرها، میخواهیم درباره دو فریمورک و یک کتابخانه صحبت کنیم: فریمورک AngularJS که در سال ۲۰۱۰ گوگل توسعه داد و کتابخانه ReactJS که فیسبوک در سال ۲۰۱۳ ایجاد و Vue JS که Evan You، یکی از کارمندان گوگل، طراحی کرد.
البته همینجا باید نکتهای را روشن کنیم: تمامی فریمورکها و کتابخانهها عملکرد خود را دارند و برای کار خاصی بهکار برده میشوند. بنابراین، برای استفاده کردن یا نکردن از فریمورک یا کتابخانهای خاص نمیخواهیم نسخهای کلی را تجویز کنیم. در این مقاله، بهدنبال پاسخی برای این پرسش هستیم که فریمورکهای یادشده برای چه کاری مناسبترند؟
Angular و ویژگیهای مهم آن
یکی از مزیتهای مهم Angular، بهروزرسانیهای مداومی است که برایش منتشر میشود. انگولار هر ۶ ماه یک بار بهروز میشود و بهروزرسانیهای جدید براساس نسخههای قدیمیتر ساخته میشوند. بهعنوان مثال، در Angular 11 بسیاری از مشکلاتی حل شد که نسخههای قبلی با آن دستبهگریبان بودند.
باید به این نکته توجه کنید که در استفاده از بهروزرسانیها نیز باید کمی مراقب باشید؛ زیرا ممکن است بهروزرسانیها حاوی تغییرات زیاد و اساسی باعث شوند تا کدهای قبلاً نوشتهشده با مشکل مواجه شوند. شایان ذکر است گوگل برای این موضوع نیز راهکاری اندیشیده است: ابزارهای قبلی شما تا ۶ ماه بعد از تعویض کد همچنان دردسترس هستند و یک سال پس از این تغییر نیز فرصت خواهید داشت تا مجدداً کدهای نوشتهشده را تغییر دهید. این موضوع به شما کمک میکند تا اگر مشکلی در استفاده از بهروزرسانیها داشتید، بتوانید به نسخه قبلی کدهای خود دسترسی داشته باشید. بااینحال، مراقببودن لازمه اصلی این کار است!
اگر مقاله معرفی فریمورک Angular را مطالعه کرده باشید، حتماً میدانید که از این فریمورک برای برنامههایی با مقیاس بزرگ و عملکردهای پیچیده استفاده میشود؛ اما دلیل این انتخاب چیست؟ درادامه، مهمترینِ این دلایل را توضیح خواهیم داد.
۱. کارایی و عملکرد درخورتوجه با حداقل هزینه
باید بپذیریم که Angular فریمورکی قوی است که تمامی عملکردهای موردنیاز را در کتابخانههای رسمی خود دارد و ازآنجاکه از پشتیبانی گوگل نیز بهره میبرد، میتوانید هم از کیفیت و هم از ویژگیهای امنیتی آن مطمئن باشید. هنگامیکه تصمیم میگیرید از Angular برای توسعه وب استفاده کنید، نیاز حداقلی به استفاده از کتابخانههای دیگر دارید و همین امر میتواند هزینههای توسعه پروژهتان را کاهش چشمگیری دهد.
۲. تعمیر و نگهداری
اصلاح و نگهداری از کدهای نوشتهشده با Angular کاملاً ساده است؛ زیرا این فریمورک از TypeScript استفاده میکند. اگر اولینبار است که با اصطلاح تایپاسکریپت مواجه میشوید، کافی است بدانید که نسخهای سادهشده از JavaScript است که به توسعهدهندگان کمک میکند تا هنگام کدنویسی بتوانند کدهای معیوب را بسیار سادهتر شناسایی کنند. علاوهبراین، Angular ازطریق ریپوزیتوریهای خارجی وابستگیهایی را وارد برنامه میکند تا با استفاده از آنها بتوانید تست کدهای نوشتهشده را نیز بهسادگی انجام دهید.
۳. قابلیت استفاده مجدد
هنگامیکه تصمیم میگیرید بهعنوان برنامهنویس یا توسعهدهنده فعالیت کنید، فقط کد نمینویسید؛ بلکه دربرابر حجم زیادی از تصمیمگیریها قرار خواهید گرفت که باید بهترینِ آنها را انتخاب کنید. بهعنوان مثال، باید همزمان هم به هزینه توسعه و هم به زمان عرضه برنامه به بازار فکر کنید. نکته جالب این است که Angular در هر دو زمینه بهکمک شما خواهد آمد. با این فریمورک کدهای کاملاً تمیزی خواهید نوشت که هم سازگاریشان درخورتوجه است و هم بدون سردرگمی میتوانید چندینبار از آنها استفاده کنید.
۴. رابط کاربری اعلامی (Declarative UI)
یکی از تفاوتهای اساسی میان React و Angular این است که UI و عملکرد در React در اجزای یکسانی ساخته شدهاند؛ اما در Angular تفاوت فراوانی دارند. در انگولار رابط کاربری با HTML ساده نوشته و عملکرد نیز ازطریق کدهای JavaScript پیادهسازی میشود؛ بنابراین، توسعهدهندگان حین کدنویسی کار بسیار سادهای دارند و فقط کافی است تا UI را با قابلیتهای تعریفشده برای آن پیادهسازی کنند.
۵. معماری ساده
معماری ساده Angular باعث شده است تا ساخت سریع برنامهها بدون نیاز به استفاده از کدهای دستوپاگیر انجام شود. این موضوع علاوهبراینکه باعث میشود توسعهدهنده وب نفس راحتی بکشد، بهینهترشدن و سبکسازی وبسایت و تجربه کاربری بهتر را نیز در پی خواهد داشت.
ReactJS و ویژگیهای مهم آن
React کتابخانه منبعباز جاوااسکریپت است که در سال ۲۰۱۳، فیسبوک آن را طراحی کرد. از آن زمان استفاده از این کتابخانه در بین توسعهدهندگان باتوجهبه ویژگیهایش برای توسعه برنامههای تعاملی وب و تلفنهمراه بسیار محبوبیت یافت. ازجمله دلایل عمده این محبوبیت عبارتاند از:
- قابلیت استفاده مجدد از کدهای نوشتهشده
- سهولت در یادگیری و استفاده
- قابلیت تنظیمپذیری
براساس اطلاعات و گزارشها، حدود ۴۲درصد از توسعهدهندگان استفاده از React Native را برای ساخت برنامههای چندپلتفرمی ترجیح میدهند؛ اما اینکه چرا میتوانید روی یادگیری React سرمایهگذاری کنید، فقط به همین سه دلیل محدود نمیشود. درادامه، به چند ویژگی مهم این کتابخانه محبوب نیز اشاره خواهیم کرد.
۱. کدنویسی سئوپسند
برای اینکه بتوانید کسبوکاری موفق داشته باشید، داشتن وبسایت بسیار اهمیت دارد و ضروریتر از آن، بهینهسازی موتورهای جستوجوست. با SEO موفق کاربران صدای کسبوکار شما را در هیاهوی تبلیغاتی رقیبانتان خواهند شنید و حالا ReactJS با کدهای تمیز و ساده باعث میشود که زمان لازم برای بارگذاری وبسایتتان تقریباً ناچیز باشد. این همان چیزی است که متخصصان سئو از ساختار شما انتظار دارند.
۲. افزونه کاربردی React Developer Tools
افزونه React Developer Tools افزونهای کاربردی برای مرورگرهای فایرفاکس و گوگل کروم است که به توسعهدهندگان امکان میدهد تا UI وبسایت را خیلی سریع ویرایش و وضعیت فعلی آن را مشاهده کنند.
۳. مهاجرت به React Native
چه در حال راهاندازی کسبوکار خود باشید و چه بخواهید آن را توسعه دهید، برنامه کاربردی روی تلفنهمراه کاربر که معرّف شما باشد، میتواند موجب شهرتتان شود. درحالحاضر، React Native یکی از فریمورکهای محبوب برای توسعه اپلیکیشنهای تلفنهمراه است. دلیل این محبوبیت را نیز میتوان در عملکرد موفق برنامههای ساختهشده با این فریمورک و مهاجرت آسان از ReactJS به React Native جستوجو کرد. چرا این مهاجرت ساده است؛ چون تنها کاری که توسعهدهندگان لازم است انجام دهند، این است که UI برنامه تلفنهمراه را بررسی و سپس تغییرات لازم را برای سازگاری بیشتر با موبایل اِعمال کنند.
۴. پایداری مناسب بهدلیل اتصال یکطرفه به دادهها
برنامههای تولیدشده با ReactJS مجموعهای از کامپوننتها هستند که قابلیتهای منتقلشده از کامپوننت والد به فرزند را در قالب آرگومانها در خود دارند. به این حالت، اتصال داده یکطرفه یا جریان داده یکطرفه گفته میشود. بهدلیل داشتن این ویژگی، اِعمال تغییرات در برنامههای کدنویسیشده با ReactJS کدنویسی بسیار ساده است. گفتنی است هر تغییری که در کامپوننت فرزند ایجاد کنید، در کامپوننت والد منعکس نمیشود؛ بنابراین، حتی پس از اِعمال تغییرات و بهروزرسانیهای لازم، کدهای شما همچنان سازگار و از پایداری مناسبی برخوردارند.
۵. مهاجرت آسان تکنولوژی
هیچکس تصور نمیکرد که پیشرفت دنیای دیجیتال تا اینقدر وسیع و سریع باشد. این روند همچنان برقرار است؛ بههمیندلیل، احتمال دارد وبسایت شما تا ۱۰ سال آینده با تغییرات شگرفی مواجه شود. بنابراین، برای ساخت وبسایتها باید از ابزار و فناوریهایی استفاده شود که مهاجرت آنها به تکنولوژیهای دیگر بهسادگی امکانپذیر باشد. ازآنجاکه ReactJS اساساً یک کتابخانه است، صرفنظر از بحث زیرساخت میتوانید از کدهای React در هرجا که نیاز دارید، استفاده کنید و این مطلقاً هیچ تأثیری روی عملکرد وبسایت شما نخواهد گذاشت.
Vue JS و ویژگیهای مهم آن
باتوجهبه اینکه Vue فرزند تازهمتولدشده تکنولوژی در حوزه کدنویسی فرانتاند وبسایتهاست، هنوز کسبوکارهای زیادی استفاده از این فریمورک را شروع نکردهاند؛ بههمیندلیل، مقایسه Vue با برادران بزرگترش چندان منطقی بهنظر نمیرسد. بااینحال، بررسیها نشان میدهد که Vue تقریباً تمامی مزیتهای React و Angular را در خود دارد؛ یعنی از یک طرف از اتصال دادههایی مانند Angular پشتیبانی میکند و از طرف دیگر انعطافپذیری در کدنویسی React را دارد. ازاینرو، این فریمورک بهسرعت در حال پیشرفت است و البته بازار بزرگی هم در آسیا دارد. وبسایت علیبابا و شرکت شیائومی نامهای بزرگی هستند که توانستهاند به Vue اعتبار زیادی بدهند؛ بههمیندلیل، سریعترین فریمورک جاوااسکریپت، یعنی TezJS، از Vue بهعنوان پایه اصلی زبان استفاده میکند. درادامه، به برخی از ویژگیهای مهم Vue اشاره خواهیم کرد که انتخاب آن را به گزینهای کارآمد تبدیل میکند.
۱. حجم کم و سادگی در استفاده
کافی است بدانید که این فریمورک، تنها ۲۱ کیلوبایت حجم دارد؛ بههمیندلیل، فقط کافی است اراده کنید تا این فریمورک روی سیستمتان نصب شود. کدهای Vue نیز کاملاً ساده و کوتاه هستند. برای مثال، همان دستوری که در jQuery ممکن است دهها خط کدنویسی نیاز داشته باشد، در Vue یک یا دو خط خواهد بود. کدام توسعهدهنده است که از خطوط کد کوتاه استقبال نکند؟
۲. افزایش عملکرد با Vue
شبیهسازیهای انجامشده نشان میدهد که عملکرد Vue درمقایسهبا Angular و React کاملاً چشمگیر است. بهعنوان نمونه، این فریمورک در دستکاری ردیفها و ستونها بهدلیل داشتن DOM مجازی، بسیار بهتر عمل میکند.
۳. گزارش خطاها
فرایند دیباگینگ در Vue بهموازات فرایند کدنویسی انجام میشود. این یعنی میتوانید UI خود را دقیقاً حین کدنویسی بررسی کنید. این قابلیت بسیار ارزشمند به توسعهدهندگان، خصوصاً برنامهنویسان Junior، امکان میدهد تا کدهای خود را بهراحتی دیباگ کنند. آنچه تا این بخش از مقاله حاضر خواندید، اطلاعات کاملی درباره React و Vue و Angular بود. درادامه، میخواهیم این اطلاعات را سازماندهی کنیم تا بتوانید تصمیم مناسبی درباره انتخاب هریک از این فریمورکها بگیرید.
Angular یا Vue؛ کدام را انتخاب کنیم؟
پیشازاین، درباره Angular و Vue بهطورمفصل صحبت کردیم؛ اما سؤال اساسی این است که کدامیک را انتخاب کنیم؟ تفاوتهای مهم میان این دو فریمورک ازاینقرارند:
- Angular فریمورک ساختاری مبتنیبر TypeScript است؛ درحالیکه Vue فریمورکی مستقل و سبک و مترقی است. هر دو فریمورک میتوانند برای کدنویسی فرانتاند وبسایتها و وباپلیکیشنها استفاده شوند.
- Angular فریمورکی بالغ و پیشرفته محسوب میشود که براساس تایپاسکریپت نوشته شده است؛ اما Vue فریمورک جوان جاوااسکریپتی و منبعباز بهشمار میآید که Evan You آن را توسعه داده است.
- Vue JS بهدلیل کدنویسی تمیز و بهینهاش شناخته میشود؛ اما درمقابل بسیاری از سازمانها از Angular بهدلیل کارایی فراوانش استفاده میکنند.
React یا Vue؛ کدام را انتخاب کنیم؟
حالا اجازه دهید Vue و React را با یکدیگر مقایسه کنیم:
- Vue فریمورکی منبعباز و پیشرو و محبوب برای توسعه UI پیچیده است؛ اما React کتابخانهای جاوااسکریپتی است که برای توسعه وب و ایجاد عناصر تعاملی در رابط کاربری استفاده میشود. شایان ذکر است از React برای توسعه SPA و برنامههای تلفنهمراه نیز میتوان بهره برد.
- استفاده از Vue JS حتی برای توسعهدهندگان تازهکار نیز کاملاً ساده است؛ درحالیکه استفاده از React به دانش عمیق جاوااسکریپت نیاز دارد. React از DOM مجازی برای تعامل با فایلهای HTML استفاده میکند؛ اما هر Element بهعنوان یک شیء جاوااسکریپتی نشان داده میشود. درمقابل، Vue اتصالات دوطرفه دارد و از DOM مجازی نیز استفاده میکند.
در جدول زیر، Angular و Vue و React را بهاختصار مقایسه کردهایم:
تحلیل مقایسهای میان Angular و Vue و React |
|||
Vue JS | React JS | Angular JS | |
۲۰۱۴ |
۲۰۱۳ | ۲۰۱۰ |
سال انتشار |
Evan You |
فیسبوک | گوگل |
توسعهدهنده |
vuejs.org |
reactjs.org | angularjs.org |
داکیومنت رسمی |
جامعه در حال رشد جامعه این فریمورک عمدتاً از توسعهدهندگان طرفدار Open Source تشکیل شده است؛ زیرا آن را هیچیک از غولهای فناوری توسعه نداده است. |
جامعه وسیع
توسعهدهندگان فیسبوک در این جامعه حضور دارند؛ بنابراین، میتوانید به این جامعه اطمینان داشته باشید. |
جامعه بزرگ باتوجهبه قدمت آن
کدهایی که در این جامعه بهاشتراک گذاشته میشوند، ایمن هستند؛ زیرا آنها را توسعهدهندگان گوگل نوشتهاند. |
جامعه |
کمتر از ۳,۰۰۰ شغل برای توسعهدهندگان Vue در لینکدین وجود دارد. |
حدود ۸,۰۰۰ شغل در لینکدین برای توسعهدهندگان ریاکت وجود دارد. | ۵,۰۰۰ تا ۸,۰۰۰ شغل برای توسعهدهندگان انگولار در لینکدین وجود دارد. |
بازار کار |
صاف |
تدریجی | شیب تند |
منحنی یادگیری |
|
|
|
کاربردها |
|
|
|
نکات منفی |
جمعبندی
بیشک حاکم بلامنازع کدنویسی Front-End وبسایتها و وباپلیکیشنها JavaScript است؛ اما وقتی نوبت به انتخاب فریمورک یا کتابخانه میرسد، انتخاب سخت میشود. حالا دیگر فریمورکها و کتابخانههای متعددی وجود دارند که اگر تفاوتهایشان را ندانید، ممکن است برای انتخاب به دردسر بیفتید. ازاینرو، در این مطلب از بلاگ آکادمی ابرها تصمیم گرفتیم تا درباره Vue و React و Angular صحبت و نکاتی را به شما ارائه کنیم که در انتخاب تکنولوژی مدنظرتان به شما کمک خواهد کرد. این مقاله هم برای افرادی که تازه میخواهند به علم برنامهنویسی وارد شوند و هم برای افرادی که مدتها است در این حوزه مشغول فعالیت هستند، کاربردی خواهد بود.
سؤالات متداول
۱. برنامهنویسی فرانتاند به چه معناست؟
فرانتاند یا بخش جلویی وبسایت همان چیزی است که کاربر حین کار با وبسایت یا اپلیکیشن آن را میبیند. تمامی منوها، رنگها، فرمها و… در این قسمت قرار دارند.
۲. برنامهنویسی بکاند به چه معناست؟
بخش بکاند وبسایت همان قسمتی است که مسئولیت ارتباط با سرور را برعهده دارد. قاعدتاً کاربر این بخش را نمیبیند؛ اما اثرهای آن را روی وبسایت مشاهده میکند. بهعنوان مثال، وقتی نام کاربری و رمزعبور خود را برای ورود به وبسایت در قسمتهای مشخصشده وارد میکنید، اطلاعات به سرور ارسال و نتیجهای برایتان برگشت داده میشود: یا به وبسایت وارد میشوید یا خطای رمزعبور یا خطای دیگری را دریافت میکنید.
۳. برای برنامهنویسی فرانتاند از چه زبانی استفاده میشود؟
حاکم بلامنازع این سرزمین JavaScript است.
۴. برای برنامهنویسی فرانتاند، بهتر است از کدامیک از فریمورکهای JS استفاده کرد؟
این موضوع به نوع پروژه و میزان آشناییتان با زبان برنامهنویسی جاوااسکریپت کاملاً بستگی دارد. در این مطلب از بلاگ آکادمی ابرها، توضیحات کاملی درباره این موضوع ارائه کردهایم.
دیدگاهتان را بنویسید