با وجود تجربه کم چطور شغلی مناسب در دنیای تکنولوژی پیدا کنیم؟
تابهحال اصطلاح «تله تجربه» را شنیدهاید؟ اجازه دهید این اصطلاح را با مثالی ساده برایتان شرح دهیم. اگر در حوزهای تخصصی مانند حوزه تکنولوژی بخواهید اولین کارتان را پیدا کنید، احتمالاً برای بسیاری از مشاغل از تجربه کافی برخوردار نیستید. همین دلیل کافی است تا برای آن پیشنهاد کاری درخواست ندهید و این تجربه احتمالاً برای تمامی پیشنهادهای شغلی تکرار میشود. درنهایت، شما خود را در حلقهای خواهید یافت که هم میخواهید کارتان را شروع کنید و هم تجربه کافی برای ورود به کار را ندارید. این همان چیزی است که به آن تله تجربه میگوییم.
در این مقاله، به شما روشهای استراتژیک ورود به کار دنیای تکنولوژی را یاد خواهیم داد که نه صداقت خود را زیر پا بگذارید و نه در این لوپ بینهایت گرفتار شوید. پیدا کردن شغل مناسب برای افراد کم تجربه همیشه آسان نیست اما پیشنهاد میکنیم تا پایان با ما همراه باشید تا بتوانید با این روشها آشنا شوید.
روی قوتهای خود حساب کنید
پیش از آنکه به کاستیهایتان فکر کنید، بکوشید ابتدا قوتهای خود را بشناسید و سپس آنها را بهگونهای مؤثر ارائه دهید. فرانچسکو گالبو، مدیر استعدادیابی وبسایت Codecademy، اعتقاد دارد که باید ویژگیهای مهمی را پیدا کنید که باعث کمک به سازمان میشود. برای این کار، بهتر است فهرستی از این توانمندیها را تهیه کنید. ممکن است این توانمندیها با انجام پروژههای قبلی بهدست آمده باشند یا حتی مهارتهای شخصیتی و تکنولوژیکی شما باشند. هرچه هست، پیش از هرکاری مطمئن شوید که در عنوانکردن این مهارتها صادق هستید و آنها بهنحو مؤثری میتوانند به پیشبرد اهداف سازمان کمک کنند.
یاد میگیرم، پس هستم!
در بسیاری از مواقع، فردی که قرار است شما را استخدام کند، واقعاً انتظار ندارد همه پیشنیازهای ضروری را کاملاً بلد باشید؛ اما انتظار دارد که تمایل زیادی برای یادگیری داشته باشید. بنابراین، در این مواقع به مصاحبهکننده خود اطمینان دهید حتی اگر مهارتهایی باشند که درحالحاضر بر آنها مسلط نیستید، در مدت زمان معینی (مثلاً ۶ ماه) میتوانید بر آنها تسلط پیدا کنید. بهعنوان نمونه، ممکن است با زبان برنامهنویسی خاصی آشنایی نداشته باشید؛ اما اگر بر قواعد کلی کدنویسی مسلط باشید، در مدتزمان کوتاهی میتوانید سینتکسهای آن زبان را نیز بهخوبی یاد بگیرید. پس در چنین مواقعی، با شهامت و صداقت عنوان کنید که با این زبان آشنا نیستید؛ اما در زمانی کوتاه حتماً میتوانید به سطح مطلوبی از توانایی برای استفاده از آن برسید. شغل مناسب برای افراد کم تجربه قرار نیست کار ساده یا پیش پا افتادهای باشد بنابراین روی مهارتهای خود بهخوبی کار کنید.
از پروژهها و دورههای آموزشی جاری خود بگویید
برای اینکه بتوانید ثابت کنید که از آموزش گریزان نیستید، دورههایی را یادآوری کنید که درحالحاضر طی میکنید یا حتی در گذشته گذراندهاید. توجه کنید که برنامهنویسان و همه شاغلان حوزه تکنولوژی باید هرروز اطلاعاتشان را بهروز کنند تا از قافله تکنولوژی عقب نمانند. شما هم از این قاعده مستثنی نیستید و مدیر استخدام شما باید کاملاً مطمئن شود که این موضوع را میدانید. همچنین، فهرستی از گواهینامههای آموزشی و گواهی شرکت در دورهها و بوتکمپها میتوانید تهیه و در جلسه فنی استخدام به آن اشاره کنید. ممکن است پروفایلی قوی در GitHub داشته باشید که مشارکت شما را در تکمیل و توسعه یک یا چند پروژه منبعباز را نشان دهد، چه از این بهتر؟ اینها میتواند تأثیر بسزایی بر ترغیب طرف مقابل برای استخدام شما بگذارد؛ حتی اگر تجربه زیادی هم درزمینه تکنولوژی نداشته باشید.
اشتباه در شناخت شفافیت؛ مسئلهای که میتواند برایتان گران تمام شود
شفافیت این نیست که اگر درباره یکی از زبانهای برنامهنویسی یا فریمورکی که قبلاً با آن کار نکردهاید از شما سؤال شد، فقط به طرف مقابلتان خیره شوید و هیچ نگویید. سیاست داشته باشید! شما میتوانید از فریمورکهای مشابهی بگویید که قبلاً با آن کار کردهاید. تلاش کنید مشابهتهایی را بین این دو ترسیم کنید و البته دوباره اشتیاق خود را برای یادگیری به مصاحبهکننده نشان دهید. بهعنوان مثال، فرض کنید که با موقعیتی شغلی مواجه شدهاید و در جلسه مصاحبه، از شما درباره زبان برنامهنویسی پایتون سؤال میشود. اگر تاکنون با این زبان کار نکرده باشید، میتوانید بهصورت زیر پاسخ دهید:
دیدید چگونه میتوانید با سیاست در کلام، نقص خود را با تواناییهای دیگرتان پوشش دهید و البته مطلب خلاف واقعی هم عنوان نکنید؟
فیوز شکوتردید را از جا بکَنید
باور کنید که طرزفکر شما حین مصاحبه میتواند تأثیر زیادی بر روند استخدامتان بگذارد؛ بنابراین، باید سرتان را بالا بگیرید و مثبت فکر کنید. اگر جملات منفی را با خودتان تکرار کنید و دائماً به خود بگویید که «لیاقت این شغل را ندارم»، «احتمالاً در این پوزیشن کاری استخدام نمیشوم» و…، میزان انرژی شما کاهش خواهد یافت و حالا دیگر واقعاً محتمل است که شغل را از دست بدهید.
شک نکنید شما فرد ماهری هستید که میتوانید مهارتهای تازهای را نیز با آموزش کسب کنید. پس دلیلی ندارد از شغلی بترسید که برای خود در نظر گرفتهاید. فراموش نکنید که هیچکس مادرزادی برنامهنویس نبوده است و تمامی افراد موفق نیز زمانی در جایگاه شما بودهاند؛ البته این بدانمعنی نیست که در خود اعتمادبهنفس کاذب ایجاد کنید. تلاش کنید و یاد بگیرید و فیوز شکوتردید را هم بهطورکلی از جا بکَنید! این همان نسخه اعجابانگیزی است که شما را به موفقیت خواهد رساند.
جمعبندی
معمولاً برای پیدا کردن شغل مناسب برای افراد کم تجربه در حوزه تکنولوژی مشکلاتی مانند نداشتن تجربه و اطلاعات کافی وجود دارد. فرانچسکو گالبو، مدیر استعدادهای درخشان آکادمی Codecademy، معتقد است همه این افراد معمولاً دچار «سندروم فریبنده» میشوند. این سندروم به آنان القا میکند تا زمانیکه به تجربه کافی درزمینه مدنظرشان میرسند، لزوماً باید ادعا کنند که واقعاً به آن رسیدهاند! او معتقد است که همهچیز باید با شفافیت کافی همراه باشد؛ حتی وقتی میخواهید اعتمادبهنفس خود را برای ورود به جلسه آنلاین حفظ کنید. در این مقاله، درباره «تله تجربه» و نکاتی صحبت کردیم که با استفاده از آنها میتوانید بدون تجربه زیاد، به بازار کار تکنولوژی وارد شوید.
سؤالات متداول
۱. آیا بدون تجربه کاری میتوان بهعنوان برنامهنویس استخدام شد؟
هم بله و هم خیر! واقعیت این است که پاسخ به این پرسش به تواناییهای شما و سیاست حضور در جلسه مصاحبه و چند عامل دیگر بستگی دارد. پیشنهاد میکنیم مطالب این مقاله را با دقت بخوانید.
۲. آیا میتوان برخی از الزامات استخدامشدن را بعد از بهدستآوردن شغل یاد گرفت؟
بله، اگر بتوانید به مسئول استخدام این اطمینان را بدهید که اشتیاق زیادی برای یادگیری دارید، میتوانید مهارتهای دیگر را نیز حین تصدی شغل یاد بگیرید.
۳. آیا بدون مدرک تحصیلی هم میتوان برنامهنویس شد؟
بله، بسیاری از برنامهنویسان و توسعهدهندگان بدون مدرک دانشگاهی به این حوزه وارد شدهاند. اگرچه نمیتوان سهم تحصیلات آکادمیک را در این زمینه صفر در نظر گرفت، واقعیت این است که حتی اگر مهندس نرمافزار هم نباشید، راه برای شما بسته نیست. دورههای آموزشی متعددی وجود دارند که میتوانند به شما کمک کنند تا به برنامهنویسی قابل تبدیل شوید.
۴. بهترین زبان برنامهنویسی چیست؟
این سؤال کاملاً کلی است. شما ابتدا باید تصمیم بگیرید که هدفتان از برنامهنویسشدن چیست، میخواهید به توسعهدهنده وب تبدیل شوید، میخواهید اپلیکیشن اندروید یا iOS یا نرمافزار تحتویندوز طراحی کنید. زبانهای برنامهنویسی هریک از این حوزهها با یکدیگر تفاوت دارد.
دیدگاهتان را بنویسید