بهترین زبان برای برنامهنویسی نرمافزار
انتخاب بهترین زبان برنامهنویسی برای توسعه اپلیکیشن به نوع اپلیکیشن و کاربرد آن و پلتفرمی بستگی دارد که میخواهید اپلیکیشن را روی آن قرار دهید. بهعنوان نمونه، اگر میخواهید نرمافزار خود را روی پلتفرم iOS توسعه دهید، Objective-C یا Swift میتواند به شما کمک کند؛ اما اگر قصد دارید برنامه اندرویدی توسعه دهید، ممکن است JAVA انتخاب مناسبی برایتان باشد.
نظرسنجیها نشان میدهد که حدود ۶۹.۷درصد از توسعهدهندگان از JavaScript و ۶۲.۴درصد از HTML و CSS برای طراحی و توسعه اپلیکیشنهای موبایل استفاده میکنند. ناگفته نماند زبانهایی مانند Kotlin ،C++ ،Python ،Java و Rust نیز زبانهای محبوبی هستند که استفاده از آنها برای توسعه اپلیکیشنها کاربردی است و جزو ده زبان محبوب در این حوزه معرفی شدهاند.
در این مقاله، قصد داریم بهترین زبانها برای برنامهنویسی نرمافزار را به شما معرفی کنیم تا بتوانید زبان مناسب برای ساخت و توسعه اپلیکیشن خود را آگاهانهتر انتخاب کنید. پس تا پایان با ما همراه باشید.
زبان برنامهنویسی دقیقاً چیست؟
هنگامیکه قصد دارید وبسایت یا اپلیکیشن توسعه دهید، باید آن را به دستورالعملهایی تبدیل کنید که کامپیوتر بتواند آنها را درک کند. برای انجام این کار، باید از کدنویسی بههمراه برخی ضوابط استفاده کنید. این قواعد و قوانین زبانهای برنامهنویسی را تشکیل میدهند. مانند زبانهایی که انسانها با یکدیگر مکالمه میکنند، صدها زبان برنامهنویسی نیز وجود دارد که هریک برای هدفی مشخص طراحی شدهاند؛ بههمیندلیل، هیچ زبان برنامهنویسیای را پیدا نخواهید کرد که بتواند در تمامی موارد کاربردی باشد.
چرا زبانهای برنامهنویسی مختلف طراحی شده است؟
همانطورکه گفتیم، زبانهای برنامهنویسی مختلف برای اهداف گوناگونی طراحی شدهاند؛ بنابراین، بهعنوان اولین عامل در انتخاب زبان برنامهنویسی، باید به این نتیجه برسید که هدفتان از برنامهنویسی چیست؟ میخواهید برنامه تحت سیستمعامل ویندوز توسعه دهید یا برنامه خزنده روی وبسایت را بنویسید یا اپلیکیشن موبایل طراحی کنید؟ فراموش نکنید که یادگیری بعضی از زبانهای برنامهنویسی نسبتاً ساده است؛ اما برای یادگیری برخی دیگر از آنها باید زمان نسبتاً زیادی صرف کنید؛ البته استفاده از آنها برای مقاصد پیچیدهتر کاربردی است.
این نکته را بهخاطر بسپارید که هر زبان برنامهنویسی، قواعد کدنویسی (Syntax) مربوط به خود را دارد. اگرچه با یادگیری منطقی برنامهنویسی میتوانید سینتکسهای یک زبان را خیلی سادهتر یاد بگیرید، برای یادگیری آن باید زمان بگذارید. همچنین، باید بدانید که برخی از زبانهای برنامهنویسی برای معماریهای خاصی طراحی شدهاند؛ بنابراین، برای انتخاب آنها باید دقت کافی را بهخرج داد.
تفاوت زبانهای برنامهنویسی
زبانهای برنامهنویسی مختلفی در دنیا وجود دارند که هریک از آنها تفاوتهایی با یکدیگر دارند. درادامه، درباره برخی از این تفاوتهای مهم صحبت میکنیم.
تفاوت زبانهای برنامهنویسی ازنظر تقاضا
نیازهای کارفرمایان متفاوت و آنچه امروز برایشان کاربردی است، احتمال دارد در پنج سال آینده چنین نباشد؛ اما ازجمله زبانهای برنامهنویسی محبوب و پرکاربرد میتوان به اینها اشاره کرد: Swift ،C# ،C++ ، JavaScript ،JAVA ،Python و Ruby.
تفاوت زبانهای برنامهنویسی ازنظر پیچیدگی
برخی از زبانهای برنامهنویسی پیچیدگی کمتری دارند و برای آموختن آنها نیز مسیر راحتتری پیش رو خواهید داشت؛ اما درمقابل، برخی از زبانهای برنامهنویسی مانند LISP ،C++ ،Prolog و Malboge پیچیدهترند. ازجمله زبانهای سادهتر برای یادگیری میتوان به JavaScript ،JAVA ،Python و HTML اشاره کرد.
تفاوت زبانهای برنامهنویسی مختلف ازنظر کاربرد
شما میتوانید از زبانهای برنامهنویسی مختلفی برای طراحی و توسعهی اپلیکیشنها بهره ببرید؛ بنابراین، باید دقیقاً همان زبانی را انتخاب کنید که برای توسعه برنامه مدنظرتان کاربردی است. برای مثال، اگر بخواهید اپلیکیشن موبایل برای پلتفرم خاصی مانند iOS و Android طراحی کنید، از Swift یا Objective-C یا JAVA میتوانید استفاده کنید. بااینحال، اگر بخواهید نرمافزار تلفنهمراه چندپلتفرمی یا ترکیبی باشد و روی وب و موبایل نیز اجرا شود، از زبانهای نشانهگذاری HTML و CSS و زبان برنامهنویسی JavaScript میتوانید استفاده کنید. ناگفته نماند برای قسمت Back-End وبسایت یا نرمافزار ترکیبی خود زبانهایی مانند PHP و ASP.NET و Ruby on Rail را نیز میتوانید بهکار ببرید.
اگر بخواهید نرمافزار تحتدسکتاپ طراحی کنید، انتخاب زبان برنامهنویسی کاملاً به سیستمعاملی بستگی دارد که قصد دارید نرمافزارتان روی آن اجرا شود. برخی از انتخابهای محبوب برای این منظور عبارتاند از: C ،C++ ،C# و GO. همچنین، اگر قصد داشته باشید سیستم AI یا هوش مصنوعی طراحی کنید، از زبانهای مخصوص این حوزه نظیر R و Python و LISP باید استفاده کنید.
انتخاب بهترین زبان برنامهنویسی برای یادگیری
همانطورکه گفتیم، انتخاب زبان برنامهنویسی به عوامل مختلفی بستگی دارد؛ بههمیندلیل، اگر بخواهید وارد دنیای برنامهنویسی شوید، انتخاب زبان مناسب برای یادگیری نیز ممکن است برایتان به مسئلهای مهم تبدیل شود. هنگام انتخاب بهترین زبان یا تکنولوژی برای یادگیری، به این سؤالات جواب دهید: ۱. قصد دارید در چه پلتفرمی به برنامهنویسی مشغول شوید؟؛ ۲. آیا قبلاً با زبانهای برنامهنویسی کار کردهاید؟؛ ۳. استفاده از چه زبانی با هدفها و نیازهایتان مطابقت دارد؟ وقتی پاسخ این سه پرسش را یافتید، زمان آن رسیده است که زبان برنامهنویسی مناسب را برای شروع یادگیری انتخاب کنید.
بهعنوان راهنمایی کلی، اگر درزمینه کدنویسی فردی مبتدی هستید، احتمالاً بهتر است یادگیریتان را با زبانهایی مثل PHP یا JAVA شروع کنید؛ اما اگر قبلاً حداقل با یکی از زبانها کار کردهاید و تجربه کدنویسی دارید، زبانهایی مانند Rust یا C++ یا LISP را میتوانید امتحان کنید. این موضوع را نیز مدنظر قرار دهید که این خودِ شما هستید که تصمیم نهایی را براساس نیازها و هدفهایتان خواهید گرفت.
هفت مهارت لازم برای توسعه اپلیکیشن
برای تبدیلشدن به توسعهدهنده اپلیکیشن باید سیر منطقی را پشتسر بگذارید. ابتدا باید مهارتهای کدنویسی خود را با صبر و حوصله گسترش دهید تا بتوانید روی پروژههای خاصتر نیز کار کنید. هرچه در این زمینه باتجربهتر شوید، توسعه اپلیکیشن برایتان سادهتر و لذتبخشتر خواهد شد. درادامه، هفت مهارت لازم برای توسعه اپلیکیشنها را معرفی میکنیم.
۱. مهارت کار با کامپیوتر
شاید این موضوع خندهدار بهنظر برسد؛ اما به این نکته توجه کنید که ممکن است مجبور باشید برای کدنویسی از سیستمعاملی مثل لینوکس استفاده کنید که شاید تابهحال کار با آن را تجربه نکرده باشید. بنابراین، باید کاملاً بر آن مسلط شوید.
۲. آشنایی با مفاهیم اولیه برنامهنویسی
منطق برنامهنویسی همان چیزی است که کدنویسی با انواع زبانها را بسیار ساده میکند. درواقع، اگر منطق برنامهنویسی را یاد بگیرید، بقیه موارد سینتکس هر زبان است که برای یادگیریشان راه بهمراتب سادهتری پیش رو خواهید داشت.
۳. شوق آموختن
توسعهدهنده نرمافزار همواره باید خود را بهروز نگه دارد و مطالب جدید بیاموزد و دانشش را ارتقا دهد. تمایل به این یادگیری باید در نهاد شما وجود داشته باشد.
۴. صبر و توجه به جزئیات
اگر میخواهید به دنیای برنامهنویسی وارد شوید، باید صبور باشید و به جزئیات نیز توجه کنید. برنامهنویسان ممکن است ساعتها برای حل مشکل وقت بگذارند و راهحلهای مختلفی را امتحان کنند و درنهایت به پاسخ برسند. واضح است که برای برنامهنویس هیچچیز شیرینتر از اجرای کد بدون خطا و یافتن پاسخ مسئله نیست.
۵. تقویت مهارتهای برنامهنویسی
قبلاً درباره انتخاب زبان برنامهنویسی صحبت کردیم؛ اما حالا که زبان دلخواهتان را انتخاب کردید، باید برای یادگیری آن وقت بگذارید و مهارتهایتان را در همان زبان تقویت کنید. زبان برنامهنویسی را مانند دوست خود در نظر بگیرید که قصد دارید نکات بیشتری دربارهاش بدانید.
۶. پایگاهداده
علاوهبر برنامهنویسی، باید کار با پایگاهداده را هم یاد بگیرید؛ بنابراین، فراگیری این مهارت را نیز در دستورکار خود قرار دهید.
۷. درک مناسب از UI و UX
یکی دیگر از بخشهایی که در تمامی نرمافزارها وجود دارد و البته طراحی آن را تیم گرافیک برعهده دارد، طراحی رابط کاربری (UI) و تجربه کاربری (UX) است. اگرچه طراح گرافیست و متخصص UX این دو مورد را طراحی و به شما تحویل میدهد، اگر قصد دارید بهعنوان برنامهنویس فرانتاند کار کنید، باید بتوانید موارد دریافتشده از تیم UI و UX را با استفاده از کدنویسی طراحی کنید.
تبدیلشدن به توسعهدهنده نرمافزار چقدر طول میکشد؟
شاید پاسخ این پرسش را زیاد شنیده باشید؛ اما تکرار آن بازهم لازم است. در پاسخ به این پرسش باید بگوییم که همهچیز به تلاش شما و پیشینه برنامهنویسیتان بستگی دارد. باوجوداین، اگر بخواهیم به این سؤال جواب منطقی و با بازه خطای مقبول بدهیم، باید بگوییم که حدود سه تا شش ماه طول خواهد کشید تا با اصول اولیه هر زبان برای توسعه نرمافزار یا اپلیکیشن آشنا شوید. شایان ذکر است همین میزان نیز به دو عامل بستگی دارد: یکی مدتزمان صرفشده برای یادگیری و دیگری دانش برنامهنویسی قبلی شما.
بازار کار برنامهنویسی
یکی دیگر از سؤالات پرتکرار درباره بازار کار و میزان درآمد برنامهنویسان و توسعهدهندگان نرمافزار است. بهطورکلی، چشمانداز شغلیِ برنامهنویسان اپلیکیشن مثبت ارزیابی میشود که دلیل آن نیز تقاضای زیاد برای طراحی اپلیکیشنهای موبایل و ظهور سریع فناوریهای جدید در این عرصه است. آمارها نشان میدهد که بین سالهای ۲۰۲۰ تا ۲۰۳۰، ظرفیتهای شغلی برای برنامهنویسان و توسعهدهندگان اپلیکیشنها حدود ۲۲درصد افزایش خواهد یافت که این رقم بسیار بیشتر از میزان رشد موردانتظار برای بسیاری از مشاغل دیگر است. ناگفته نماند کسب درآمدهای راضیکننده انتظار افرادی را میکشد که در زبانها و پلتفرمهای خاص مهارت داشته باشند. فناوریهای نوظهور مانند هوش مصنوعی و بلاکچین و واقعیت مجازی ازجمله حوزههایی است که با کسب مهارت کافی در آنها میتوانید به درآمد مدنظرتان برسید.
مراحل تبدیلشدن به برنامهنویس نرم افزار
برای تبدیلشدن به برنامهنویس، ابتدا باید زبان برنامهنویسی موردنیازتان را طبق آنچه در این مقاله توضیح دادیم، انتخاب کنید. سپس، باید بهسراغ یادگیری و آموزش زبان انتخابیتان بروید. منابع و کورسهای آموزشی مختلف ازجمله گزینههایی است که برای این موضوع دردسترس شما قرار دارد. بعد از اینکه دورههای آموزشی را با موفقیت بهپایان رساندید، بهتر است ساخت پورتفولیو خود را شروع کنید. از پروژههای کوچک و حتی شخصی شروع کنید تا هم تجربه کافی کسب کنید و هم نمونهکارهای واقعی را در رزومهتان قرار دهید. پس از این مراحل، باید یافتن کار مدنظرتان را آغاز کنید. مطمئن باشید که تمام برنامهنویسان ماهر هم دقیقاً از همین جایی شروع کردهاند که شما ایستادهاید؛ پس نگران نباشید! تصمیم بگیرید و بهدنبال هدفتان بروید.
جمعبندی
وقتی تصمیم میگیرید برنامهنویسی را بهعنوان شغل آیندهتان انتخاب کنید، پرسشهای مختلفی بهذهنتان میرسد؛ مثلاً کدام زبان را انتخاب کنم؟ بهترین زبان برای تبدیلشدن به برنامهنویس کدام است؟ آیا برنامهنویسی بازار کار دارد؟ در این مقاله، ابتدا تفاوت زبانهای مختلف را بررسی کردیم تا به این نتیجه برسید که کدامیک از آنها پاسخگوی نیاز شماست. سپس، درباره مهارتهایی که باید بهدست آورید و بازار کار برنامهنویسی و مراحلی که برای تبدیلشدن به توسعهدهنده نرمافزار پیش رو دارید، بهطورمفصل صحبت کردیم.
سؤالات متداول
۱. برای انتخاب زبان برنامهنویسی مناسب، توجه به چه نکاتی لازم است؟
برای این کار، باید به نکات متعددی نظیر هدفتان از برنامهنویسی و نوع پلتفرمی که قصد دارید در آن اپلیکیشن یا وبسایت را توسعه دهید، توجه کنید.
۲. زبانهای معروف برای طراحی اپلیکیشن موبایل کداماند؟
بسته به نوع سیستمعامل تلفنهمراه، میتوانید از زبانهای Objective-C یا Swift یا JAVA استفاده کنید.
۳. بهترین زبانها برای طراحی وبسایت در بخش فرانتاند کداماند؟
زبانهای نشانهگذاری HTML و CSS ازجمله الزامات طراحی فرانتاند وبسایت هستند. علاوهبراین، استفاده از زبان JavaScript برای این منظور کاملاً کاربردی است.
۴. بهترین زبان برای طراحی بکاند وبسایت کداماند؟
برای این منظور، از زبان PHP و فریمورک قدرتمند آن، یعنی Laravel، میتوانید استفاده کنید. همچنین، افرادی که قبلاً با JavaScript کار کردهاند، فریمورک node.js را میتوانند بهکار ببرند.
۵. بهترین زبانهای برنامهنویسی برای تولید نرمافزارهای دسکتاپ کدامند؟
این موضوع به سیستمعاملی بستگی دارد که میخواهید نرمافزار را برای آن بسازید؛ اما خانواده C شامل C و C++ و C# و نیز GO ازجمله زبانهای معروف برای تولید نرمافزارهای دسکتاپ بهشمار میآیند.
دیدگاهتان را بنویسید