مسیر طراحی بازی موبایلی قابلفروش
ازجمله بازارهایی که قابلیت فراوانی برای درآمدزایی دارند، بازار بازیهای موبایلی است. احتمالاً داستان فروش حیرتانگیز بازیهایی مانند Angry Birds و Candy Crush را شنیدهاید. اگر از طرفداران پروپاقرص بازی هستید و سودای طراحی بازی جذابی را در سر میپرورانید، در مقاله حاضر درباره نکاتی صحبت خواهیم کرد که در این مسیر باید از آنها مطلع باشید. همچنین در وبیناری که برای همین منظور در نظر گرفته شده است، به ریزهکاریهای موردنیاز، از طراحی تا فروش بازی موبایلی، اشاره خواهیم کرد.
ظرفیت شگرف بازار بازیهای موبایل
براساس مطالعات AdMob، یکی از زیرمجموعههای تبلیغاتی گوگل، نزدیک به ۶۲درصد از افرادی که بهتازگی موبایل میخرند، در همان هفته اول حداقل یک بازی نصب میکنند. همین امر حقیقت وجود ظرفیت چشمگیر در صنعت بازیهای موبایلی را بهخوبی نشان میدهد. دیگر نکته موجود در بررسی یادشده این است که حدود ۳۰درصد از گیمرهای آمریکایی، ۹ ساعت از زمان خود را در هفته صرفِ بازی با موبایل میکنند. همچنین، تحقیقات AdMob نشان میدهد که از میان ژانرهای مختلف موجود برای بازیها، ژانر استراتژی و نقشآفرینی فروش بیشتری تجربه میکنند.
Statisfa، شرکت آلمانی متخصص درزمینه دادههای بازار و مصرفکننده، نیز تحقیقات مشابهی انجام داده است. براساس تحقیقات Statisfa، تعداد گیمرهای ایالات متحده آمریکا حدود ۲۱۳میلیون نفر تخمین زده میشوند. اگر عدد مذکور را با جمعیت ۳۳۰میلیوننفری این کشور مقایسه کنیم، به نفوذ ۶۵درصدی صنعت گیمینگ در میان مردم آمریکا پی خواهیم بُرد! بااینحال، در ایران بازار بکرتر است. کارشناسان حوزه IT معتقدند که بازیهای موبایلی در کشورمان میتوانند سالانه حداکثر ۱۰۰میلیون دلار درآمدزایی داشته باشند؛ اما درعمل فقط حدود ۱۰درصد از این میزان محقق میشود. یکی از دلایل مهمی که باعث میشود برنامهنویسان تازهکار با شکوتردید به این بازار نگاه کنند، کماطلاعاتی و گاهی اوقات اشتباه در برنامهنویسی بازیهای موبایلی است.
۶ مرحله تا تولید بازی موبایلی
ساخت بازی موبایلی مانند هر کار دیگری، مراحلی دارد که قبل از هرچیز باید آنها را بشناسید. این مراحل عبارتاند از:
۱. برنامهریزی
در گام اول، باید تصمیم بگیرید که در چه ژانری میخواهید بازی بسازید. آیا میخواهید بازی اکشن بسازید یا پازلی؟ بازی مدنظرتان دوبُعدی است یا سهبُعدی؟ آنلاین است یا آفلاین؟ این سؤالات ازجمله سؤالات مهمی هستند که مسیر شما به آنها بسیار بستگی دارد.
۲. انتخاب نرمافزار
در صنعت ویدئو گیمینگ، نرمافزارهای مختلفی وجود دارند که میتوانید از آنها برای ساخت بازی خود استفاده کنید. برخی از این نرمافزارها عبارتاند از:
- Unity: نرمافزار یونیتی یکی از نرمافزارهای مشهور ساخت بازی است. استفاده از این نرمافزار تا زمانی کاملاً رایگان است که نخواهید از بازی طراحیشده استفاده تجاری کنید. Unity با قابلیتهای گرافیکی چشمگیر خود طرفداران زیادی در میان توسعهدهندگان بازیهای موبایلی دارد.
- UDK: این نرمافزار ویژه توسعهدهندگان تازهکار است. یکی از ویژگیهای UDK این است که در ابتدا پروژهای ازپیشساختهشده را دراختیارتان قرار میدهد تا ضمن کاملکردنش، با ابزارهای نرمافزار نیز آشنا شوید.
- GameSalad: استفاده از این نرمافزار به دانش برنامهنویسی خاصی نیاز ندارد و اتفاقاً همین موضوع نیز سبب شده است تا بسیاری از تازهواردانِ این صنعت بتوانند با آن بازیهای سادهای را تولید کنند. شیوه کار با این نرمافزار «سیستم منطقی مبتنیبر رفتار» است. شما با این نرمافزار فقط با کشیدن و رهاکردن (Drag & Drop) مؤلفههای مختلف میتوانید بازیهای سادهای را بسازید و در انتها نیز، تنها با یک کلیک بازی خود را به پلتفرمهای اندروید و iOS و حتی ویندوز منتقل کنید.
۳. یادگیری زبان برنامهنویسی
فارغ از اینکه از کدام نرمافزار برای ساخت بازیهای خود استفاده میکنید، شروع یادگیری یکی از زبانهای برنامهنویسی از جمله قدمهای مهمی است که باید بردارید. یکی از زبانهای برنامهنویسی برتر زبان C# است. یادگیری ساده و شیءگرای زبان مذکور باعث شده است بسیاری از توسعهدهندگانی که با موتور Unity کار میکنند، از آن برای برنامهنویسی بازیهایشان استفاده کنند.
۴. شروع ساخت پروژه
این مرحله ممکن است برایتان کمی دشوار و ترسناک باشد. آغاز کار برای هیچکسی ساده نیست و شما هم از این قاعده مستثنی نیستید؛ اما برای سادهترکردن این فرایند، سعی کنید با قوانین بازی و مکانیک شروع کنید. سپس، اولین نمونه از بازی خود را طراحی و بعد از آن گرافیک را روی آن پیادهسازی کنید. آزمودن پیاپی به شما کمک خواهد کرد تا خروجی دلخواهتان را از پروژه بگیرید. درنهایت نیز، میتوانید رابط کاربری، منوها، گزینهها و بخشهای ازایندست را به پروژهتان اضافه کنید.
۵. ایجاد مزیت رقابتی
اگر بخواهید در صنعت ساخت بازی موبایلی به درآمدهای سرشار برسید، باید شرایط بازار و نیاز مخاطب را نیز در نظر بگیرید. صِرف دانستن نحوه ساخت بازی نمیتواند شما را در این مسیر به موفقیت برساند. نکات زیر به شما کمک میکنند تا بتوانید بازیای قابلرقابت با سایر رقبا بسازید:
- بر این موضوع تمرکز کنید که کاربر بتواند خیلی ساده بازی را کنترل کند.
- داستانی جذاب برای بازیتان در نظر بگیرید و درادامه بازی نیز جذابیت این خط داستانی را حفظ کنید.
- از موسیقی منطبق بر فضای بازی کمک بگیرید تا شخص بدون حواسپرتی بتواند از بازی شما لذت ببرد.
- آزمودن تمام مراحل را اصلاً دستکم نگیرید. هیچ گیمری دوست ندارد در بازی باگ پیدا کند!
۶. انتشار بازی
حالا زمان آن فرارسیده است که بازی خود را منتشر کنید. یکی از تصمیمات اشتباه توسعهدهندگان بازی این است که میخواهند بازی کامل را منتشر کنند؛ بههمیندلیل، زمان انتشار را بهتعویق میاندازند. باوجوداین، باید به این نکته نیز توجه کنید که بسیاری از مشکلات بازی در نسخههای بعدی آن حل خواهد شد. بنابراین، وقتی بازیتان به مرحله مقبولی رسید، بهترین کار این است که منتشرش کنید تا بتوانید از بازخوردهای کاربران نیز باخبر شوید.
جمعبندی
صنعت بازیسازی یکی از صنایع بسیار سودآور در تمامی جهان، ازجمله ایران است. اگر شما هم از علاقهمندانِ بازی باشید، احتمالاً حداقل یک بار به این موضوع فکر کردهاید که کاش میتوانستید ایده خود را به بازی تبدیل کنید و حتی شاید تحقیقاتی هم در این زمینه انجام داده باشید. در این مقاله، مسیر خلق بازی را از نقطه ابتدایی، یعنی خلق ایده تا مرحله پایانی، یعنی انتشار آن را برایتان توضیح دادیم.
همچنین، درصورتیکه برای قدمگذاشتن در این مسیر جدی هستید، در روز ۲۹تیر وبیناری ترتیب دادهایم که با شرکت در آن میتوانید با روند صفر تا صد ساخت بازی موبایلی آشنا شوید. اگر میخواهید بدانید که با چه نوع بازیای میتوانید شروع کنید و از چه طریقی میتوانید به درآمدزایی برسید و از چه تکنولوژیای برای ساخت بازی میتوانید استفاده کنید که در کوتاهترین زمان به هدفتان برسید، منصور جوادی، بازیساز نامآشنا، به شما کمک خواهد کرد تا پاسخ پرسشهای خود را بگیرید.
سؤالات متداول
۱. کدام پلتفرم برای ساخت بازی موبایلی بهتر است؟
حدود ۷۳درصد از کاربران از سیستمعامل اندروید استفاده میکنند که این آمار در ایران حتی بیشتر است. بنابراین، پاسخ به این پرسش به جامعه هدفتان برای خرید بستگی دارد. اگر هم بودجه کافی دراختیار دارید، حتی میتوانید به دومنظورهکردن بازی خود فکر کنید تا بتوانید به همه کاربران سرویسدهی کنید.
۲. چه ژانری را انتخاب کنیم؟
کاملاً به ایده بازیتان بستگی دارد. اگر هنوز درباره ایده به قطعیت نرسیدهاید و در ابتدای راه ساخت بازی هستید، بهتر است در ابتدا از ژانرهای سادهتر مثل بازیهای کارتی شروع کنید.
۳. منبع درآمد بازیهای موبایل چیست؟
بازیهای موبایلی معمولاً از دو طریق «فروش امتیازهای خاص مانند سکه و الماس» و «تبلیغات درونبرنامهای» کسب درآمد میکنند.
دیدگاهتان را بنویسید