دیجیتال مارکتینگ چیست؟ آشنایی با ۶ روش مهم بازاریابی دیجیتال
در دهه گذشته، بازاریابی دیجیتال به محور استراتژی تبلیغاتی بسیاری از شرکتها تبدیل شده است. استفاده از اینترنت برای دریافت اطلاعات محصولات و خرید آنلاین آنها باعث شده است تا کمپین بازاریابی قوی برای دستیابی به مشتریان جدید و حفظ مشتریان قبلی به یکی از الزامات در تمامی کسبوکارها تبدیل شود. بازاریابی دیجیتال درمقایسهبا سیستم تبلیغات و بازاریابی سنتی اغلب کمهزینهتر است و با استفاده از ابزارهای دیجیتال مارکتینگ، امکانات مناسبی نیز برای هدفگذاری وجود دارد. ادغام سیستم بازاریابی سنتی و دیجیتال مارکتینگ میتواند به ثبت هویت برند منجر شود؛ اما روشهای متفاوتی برای اجرای بازاریابی دیجیتال وجود دارد. در این مقاله از بلاگ پارس پک، میخواهیم توضیحاتی درباره شش نوع بازاریابی دیجیتال به شما ارائه دهیم؛ پس تا پایان با ما همراه باشید.
دیجیتال مارکتینگ و دلایلی که شما را برای استفاده از آن قانع میکند
دیجیتال مارکتینگ استفاده از ابزارهای دیجیتال برای تبلیغ برند و محصول و خدمات است؛ بهگونهای که مخاطب را درگیر کند. ازآنجاکه انواع مختلفی از استراتژیهای بازاریابی دیجیتال وجود دارد، این حوزه قابلیتهای فراوانی برای خلاقیت و انجام استراتژیک و تحلیلمحور تبلیغات به متخصصان ارائه میکند. در بسیاری از برندها، کمپین دیجیتال مارکتینگ معمولاً قبل از شروع کمپین تبلیغات سنتی آغاز میشود و این موضوع آگاهی اولیه از برند را در جامعه گسترش میدهد. دقت کنید که استراتژی کمپین بازاریابی دیجیتال ارتباطی به نوع ابزار ندارد. چه بخواهید تبلیغات خود را با استفاده از اینفلوئنسر مارکتینگ انجام دهید یا کمپین ایمیلی ایجاد کنید، درهرصورت نیاز دارید تا استراتژی صحیحی برای این منظور تنظیم کنید تا بتوانید بیشتری بازده را از کمپین خود بگیرید.
دیجیتال مارکتینگ بهسرعت در حال تغییر و پیشرفت است و همین مسئله باعث شده تا این تخصص به مسیری حرفهای و هیجانانگیز برای افرادی تبدیل شود که بهدنبال شغلی جدید هستند. بهعنوان بخشی از استراتژی کلی بازاریابی دیجیتال، بسیاری از شرکتها تصمیم گرفتهاند تا از این ابزار بهصورت هدفمند برای گروههای سنی مختلف استفاده کنند. بهعنوان نمونه، کمپینهای TikTok غالباً برای جذب گروه سنی Z (متولدان بین سالهای ۱۹۹۰ تا ۲۰۱۰) در نظر گرفته شده است؛ اما کمپینهای فیسبوک افراد گروه سنی X (متولدان بین سالهای ۱۹۴۰ تا ۱۹۶۰) را هدف میگیرد. همچنین، کمپینهای اینستاگرام اصولاً برای جذب افراد نسل Y (متولدان بین سالهای ۱۹۸۰ تا ۲۰۰۰) طراحی میشود.
نکته دیگری که در مقدمه نیز به آن اشاره کردیم، این است که ایجاد کمپین تبلیغاتی بازاریابی دیجیتال عموماً بسیار کمهزینهتر از تبلیغات سنتی است. این مزیت به صاحبان کسبوکار امکان میدهد تا با هزینه کمتری محصولات یا خدمات خود را تبلیغ کنند. حال کدامیک از ابزارهای دیجیتال مارکتینگ برای کمپین شما مناسبتر است؟ این سؤالی است که هم صاحبان کسبوکارها با آن مواجه میشوند و هم افرادی که میخواهند با یادگیری تکنیکهای دیجیتال مارکتینگ به بازار کار این رشته وارد شوند. درادامه، شش روش مهم در دیجیتال مارکتینگ را معرفی خواهیم کرد.
شش روش مهم در دیجیتال مارکتینگ
ابزارهای دیجیتال مارکتینگ که شرکتها و سازمانهای مختلف برای بهحداکثررساندن آگاهی از برند و مشارکت مشتریان و بازگشت سرمایه (ROI) از آنها استفاده میکنند، بسیار متنوعاند. استفاده از دیجیتال مارکتینگ، از دولت فدرال آمریکا گرفته تا کسبوکارهای کوچک محلی، میتواند تأثیر زیادی بر جذب مخاطب بگذارد.
۱. بهینهسازی موتور جستجو (SEO)
نتایج موتورهای جستوجو برای موفقیت کسبوکارها کاملاً ضروری هستند؛ بههمیندلیل، بهینهسازی موتور جستوجو (SEO) به یکی از ابزارهای مهم در دیجیتال مارکتینگ تبدیل شده است. این موضوع آنقدر اهمیت دارد که حتی صعود یکپلهای در نتایج گوگل هم میتواند تأثیر زیادی روی کسبوکار شما بگذارد. اصول مهم سئو شامل شناسایی کلمات و عباراتی است که کاربران برای جستوجوی محصولات یا خدمات خاص ازطریق موتورهای جستوجو مانند گوگل استفاده میکنند. این کلمات اغلب با ابزارهای خاص مانند Google Trends و Semrush و Ahrefs شناسایی میشوند.
براساس تحقیقات، قرارگیری در رتبه اول نتایج موتورهای جستوجو (SERP) حدود ۳۴درصد از کل ترافیک ارگانیک را دریافت میکند. باتوجهبه این موضوع، استراتژی صحیح برای رسیدن به نتایج SEO بهتر میتواند آمار فروش کسبوکار شما را افزایش درخورتوجهی دهد. بااینحال برای رسیدن به نتایج بهتر SEO، تولید محتوای عالی کافی نیست. اگرچه همواره تأکید میشود که محتوا اصلیترین جزء سئو موفق بهشمار میآید، واقعیت این است که این همه آن چیزی نیست که برای رسیدن به هدف نیاز دارید؛ زیرا عوامل فنی دیگری مانند بهبود UX وبسایت و افزایش سرعت صفحات بر بهبود نتایج سئو وبسایت تأثیر بسزایی میگذارند. برخی از مفاهیم مهم SEO که میتوانند به رتبه بهتر SERP کمک کنند، عبارتاند از:
- هدفگذاری کلمات کلیدی: مطمئن شوید کلمات کلیدیای که مخاطبان بهدنبال آن هستند، بهصورت هدفمند در محتواهای عالی قرار داده شده است.
- ساختار لینکدهی در وبسایت: موتورهای جستوجو بهطورخودکار کار میکنند؛ بنابراین، استفاده از ساختار مناسب در وبسایت میتواند به خزندههای گوگل یا سایر موتورهای جستوجو برای خزیدن در صفحات مختلف آن کمک کند. پس فراموش نکنید که باید ساختارهای وبسایت خود را بهگونهای تنظیم کنید که خزندهها امکان دستیابی صحیح به تمامی صفحاتی که محتواهای خود را در آن ایجاد کردهاید، داشته باشند.
- ایندکسکردن محتوا: وجود تصویر در محتواها باعث ایندکسشدن بهتر و سریعتر آنها خواهد شد. بهعنوان نکته فنی، حتماً در ویدئوهای خود از Transcript استفاده کنید. همچنین، فعالکردن تگ Alt برای عکسها باعث خواهد شد تا خزندههای گوگل رتبه بهتری برای محتوایتان در نظر بگیرند.
۲. تبلیغات کلیکی (PPC)
تبلیغات کلیکی (Pay Per Click بهاختصار PPC) به تبلیغاتی گفته میشود که وبسایت شما در صدر SERP به کاربر نشان داده میشود. در این نوع تبلیغات، وبسایت شما با حروف Ad بهمعنای تبلیغات نشان داده میشود تا کاربر از تبلیغاتیبودن این موضوع مطلع شود. در این روش با هربار کلیک روی لینک وبسایت، شما باید هزینهای را به موتور جستوجو پرداخت کنید.
برای استفاده از این نوع تبلیغات، معمولاً باید از گوگل ادز استفاده کنید. مزیت استفاده از سیستم تبلیغات PPC این است که میتوانید برای تبلیغات خود بودجه مشخصی در نظر بگیرید. بدینترتیب، کسبوکاری کوچک ممکن است مثلاً چندصد دلار برای این موضوع در نظر بگیرد؛ اما کسبوکاری بزرگ احتمال دارد حتی میلیونها دلار هزینه کند تا از این سیستم تبلیغاتی بهره ببرد و به نتایج فروش بهتری دست پیدا کنند.
در تبلیغات PPC، میتوانید طیف گستردهای از اهداف خاص را تعیین کنید. برای مثال، اگر شما برند خُردهفروشی لباس باشید، فقط روی کلمات کلیدی «ورزش زنان» و «لباس ورزشی زنانه» و مانند اینها میتوانید تمرکز کنید. بدینترتیب، اطمینان خواهید داشت که تبلیغاتتان دقیقاً به همان جامعه هدف مدنظرتان نشان داده خواهد شد. علاوهبراین، تبلیغات کلیکی میتوانند منطقهای خاص را هدف قرار دهند. برای نمونه، اگر شرکتتان در ایران واقع و جامعه هدفتان نیز در ایران باشد، میتوانید تنظیمات گوگل ادز را بهگونهای انجام دهید که تبلیغات فقط به کاربران همین کشور نشان داده شود.
۳. اینفلوئنسر مارکتینگ
با ظهور رسانههای اجتماعی، افراد مشهور در این رسانهها بهکمک کسبوکارها آمدهاند تا بتوانند آنها را به فروش بیشتر برسانند. هنرپیشهها دهها سال از صاحبان کسبوکارها برای تبلیغات محصولاتشان دستمزد دریافت کردند و حالا این موج به استفاده از ابزارهای دیجیتالی نیز کشیده شده است. امروزه، بسیاری از مشتریان با اینفلوئنسرهای رسانهای احساس نزدیکی بیشتری میکنند تا سلبریتیها سنتی. وجه تمایز سلبریتیهای مجازی زندگی دستیافتنیتر و درعینحال الهامبخش آنان است که باعث میشود مخاطبان ارتباط نزدیکتری با آنان برقرار کنند.
حالا دیگر فرقی نمیکند که شما در اینستاگرام فعال باشید یا در تیکتاک یا یوتیوب؛ چراکه استفاده از ابزار اینفلوئنسر مارکتینگ به شما کمک میکند تا به فروش بیشتری دست پیدا کنید. این نوع از بازاریابی را میتوان زیرمجموعه بازاریابی اشتراکی نیز تلقی کرد. در بازاریابی اشتراکی، فردی که کار تبلیغات شما را انجام میدهد، بهازای هر فروش محصول یا خدمات، از شما پورسانت دریافت خواهد کرد. حال چطور اینفلوئنسر مارکتینگ با بازاریابی اشتراکی پیوند میخورد؟
اغلب مواقع، ابتدا اینفلوئنسر کد تخفیفی با تعداد استفاده نامحدود از شما دریافت میکند. سپس، در صفحه شخصی خود علاوهبر معرفی محصول شما، کد تخفیف را دراختیار مخاطبانش قرار میدهد. حالا پس از هر خرید با استفاده از کد تخفیف اعلامشده، شما درصدی از فروش همان محصول را به اینفلوئنسر پرداخت خواهید کرد. این روش میتواند یک بازی دوسَربرد برای شما باشد؛ زیرا دقیقاً به همان اندازه فروش به اینفلوئنسر پول پرداخت خواهید کرد.
۴. بازاریابی محتوایی
یکی از اهداف مهم مدیران بازاریابی، تبدیل مشتری به مشتری وفادار است. بدینترتیب، میتوانید انتظار رابطهای طولانیمدت را با مشتری خود داشته باشید. یکی از راهکارهای مهمی که به این تعامل کمک میکند، تولید و انتشار محتوای محتوای تأثیرگذار براساس استراتژی محتوایی است.
توجه به این نکته ضروری است که بازاریابی محتوایی صرفاً بهمعنای ارائه مستقیم محصولات یا خدمات شما نیست. درواقع، شما باید محتوایی تولید کنید که به درد مخاطب بخورد و مشکلی را از آن برطرف کند. برخی از مثالهای مهم بازاریابی محتوایی عبارتاند از:
- برگزاری وبینارهای آموزشی نرمافزار ازطریق شرکتهای فناوری اطلاعات یا IT
- تولید پادکستهای گردشگری ازطریق مراکز ارائهدهنده خدمات مسافرتی
- بروشورهای معرفی محصولات زیبایی ازطریق شرکتهای عرضهکننده این محصولات
فراموش نکنید که هدف اصلی بازاریابی محتوایی، ایجاد رابطه بلندمدت با مشتریان است. درواقع، مشتریان باید شما را بهعنوان منبعی اصیل برای دریافت محتوای مطمئن بپذیرند. همچنین، استفاده از محتواهای ارزشمند و البته هوشمند، میتواند شما را در نتایج SEO نیز پیروز کند.
۵. ایمیل مارکتینگ
تقریباً تمامی شرکتها بهنوعی استراتژی بازاریابی ایمیلی دارند. اگرچه امروزه بسیاری از کسبوکارها از رسانههای اجتماعی و اپلیکیشنهای پیامرسان بهعنوان ابزارهای اصلی ارتباط با مشتریان استفاده میکنند، همچنان ایمیل بهعنوان راهکار اصلی برای این موضوع شناخته میشود. توجه کنید که استفاده از کمپین ایمیلی خلاقانه نهتنها باعث ایجاد علاقه در بین مشتریان فعلی شما خواهد شد؛ بلکه مشتریان جدیدی نیز به دیتابیس شما اضافه خواهد کرد.
این موضوع را نیز مدنظر قرار دهید که کمپین بازاریابی ایمیلی بهمعنای بمباران صندوق ایمیل کاربر با پیامهای سراسر تجاری نیست؛ زیرا با این کار فقط ریسک اضافهشدن به فهرست مسدودی (Block List) کاربران و شناسایی بهعنوان اسپم (Spam) را به جان میخرید. درعوض، باید در ایمیلهای خود اطلاعاتی را به کاربران ارائه دهید که آنان تشنه شنیدنشان هستند.
۶. بازاریابی شبکههای اجتماعی
استفاده از شبکههای اجتماعی و تأثیر آن بر روند فروش محصول یا خدمات، حالا دیگر بر هیچکسی پوشیده نیست و استفاده از آنها برای معرفی برند نیز بهشدت کاربردی است. بههمیندلیل، یکی از راهکارهای مهم برای ورود به صنعت دیجیتال مارکتینگ، استفاده از این نوع از بازاریابی دیجیتال است. برای این منظور، باید استراتژی مناسبی را دنبال کنید؛ از انتشار پستها در پلتفرمهای مختلف گرفته تا اطمینان از پاسخ صحیح و سریع به درخواستهای کاربران در این پلتفرمها.
انتخاب پلتفرم نیز به نوع کسبوکار و پرسونای مخاطب شما بستگی دارد. بهعنوان نمونه، اگر طیف مخاطبان شما نوجوانان باشند، احتمالاً استفاده از اینستاگرام بهجای توییتر میتواند دستاوردهای بهتری برایتان بههمراه داشته باشد. فارغ از نوع پلتفرم انتخابشده، حالا که بیشترِ افراد جامعه مدت زیادی از اوقات روزانه خود را در شبکههای اجتماعی سپری میکنند، بهنظر میرسد نادیدهگرفتن این ابزار ممکن است باعث شکست استراتژی دیجیتال مارکتینگ کسبوکارتان شود.
جمعبندی
تمامی کسبوکارها برای اینکه به فروش بیشتر محصولات و خدمات برسند، از انواع مختلف سیستمهای تبلیغاتی استفاده میکنند. یکی از انواع مهم و پربازده و ارزان این تبلیغات، بازاریابی دیجیتال است. بهبیان سادهتر، اگر شما از ابزارهای دیجیتالی برای تبلیغات محصولات یا خدماتتان استفاده کنید، وارد حوزه دیجیتال مارکتینگ شدهاید. واضح است که رشد تکنولوژی باعث میشود تا ابزارهای دیجیتال مارکتینگ بهطورپیوسته بهروز شوند. در این مقاله از بلاگ پارس پک، شش نمونه از این ابزارهای مهم را به شما معرفی کردیم که با استفاده از آنها خواهید توانست رونق بیشتری به کسبوکار خود دهید.
سؤالات متداول
۱. دیجیتال مارکتینگ چیست؟
به استفاده از ابزارهای دیجیتال برای تبلیغات محصولات یا خدمات کسبوکارها، دیجیتال مارکتینگ گفته میشود.
۲. چرا باید تبلیغ کرد؟
هر کسبوکاری قطعاً رقبایی دارد. بیتوجهی به مبحث تبلیغات ممکن است باعث شود تا صدای برند شما کمتر از رقبایتان به گوش مشتریان برسد و در مدت کوتاهی، این مسئله به حذف صدای برندتان بینجامد.
۳. مزیت استفاده از دیجیتال مارکتینگ چیست؟
یکی از مزیتهای مهم دیجیتال مارکتینگ، استفاده بیشتر مردم از این ابزارهاست؛ بنابراین با صرف هزینه بسیار کمتر از تبلیغات سنتی، خواهید توانست تأثیر فراوانی روی مخاطبانتان بگذارید.
۴. آیا دیجیتال مارکتینگ میتواند جایگزین تبلیغات سنتی شود؟
خیر، در دنیای تبلیغات شما ابزارهای مختلفی دارید که هریک از آنها کارکرد مختلفی دارند. پس هیچیک از ابزارها نمیتوانند بهجای یکدیگر بهکار روند. درواقع، درکنارهم قرارگرفتن این ابزارها است که میتواند به رشد کسبوکارتان منجر شود.
دیدگاهتان را بنویسید