زبان برنامهنویسی GO چیست و چه مزایا و معایبی دارد؟
GO یا Golang یکی از زبانهای برنامهنویسی است که از آن برای ارتباط با سرور، توسعه وب، زیرساختهای سرویسهای ابری، رابطهای خط فرمان و… استفاده میشود. در این مقاله، قصد داریم درباره زبان برنامهنویسی GO و مزایای استفاده از آن صحبت و شرکتهایی را معرفی کنیم که از آن استفاده میکنند.
GO چیست؟
در سال ۲۰۰۷، گوگل زبان برنامهنویسی GO را طراحی کرد. دلیل طراحی زبان یادشده هم این بود که گوگل در آن سالها بهسرعت در حال رشد بود؛ اما برنامهنویسان این غول فناوری آن زمان از زبان C++ برای کدنویسی استفاده میکردند. باتوجهبه اینکه مدیریت این کدها دشوار و پیچیده بود، گوگل بهکندی توسعه مییافت. همین امر باعث شد تا مهندسان این شرکت و در رأس آنها رابرت گریزمر و راب پایک و کن تامپسون تصمیم بگیرند زبان جدیدی طراحی کنند که یادگیری و استفاده از آن سادهتر باشد. بدینترتیب، زبان GO متولد شد.
دو سال بعد، یعنی در سال ۲۰۰۹، گوگل تصمیم گرفت این زبان را بهصورت متنباز منتشر کند؛ اما در سال ۲۰۱۲، آن را دردسترس عموم کاربران قرار داد. بدینترتیب باتوجهبه مزیتهای رقابتی بسیار زیاد GO نظیر یادگیری ساده، استفاده از این زبان برنامهنویسی بهسرعت در بین برنامهنویسان و توسعهدهندگان محبوبیت پیدا کرد.
امروزه، زبان GO یکی از زبانهای برنامهنویسی محبوب دنیاست. همچنین، باید بدانید که برخلاف زبانهای داینامیکی مانند JavaScript یا Python، زبان GO استاتیک است. تفاوت این دو نوع زبان هم این است که در زبانهای داینامیک، حتی اگر قسمتی از برنامه خطا داشته باشد، برنامه اجرا میشود؛ اما در زبانهای استاتیک، اگر خطایی در هر قسمت از برنامه وجود داشته باشد، برنامه اجرا نمیشود.
کاربردهای زبان GO
اگر میخواهید زبانی همهکاره را یاد بگیرید و فرصت استخدام در شرکتی بزرگ را بهدست آورید، زبان GO یکی از گزینههای ایدئال برای شما خواهد بود. استفاده از این زبان برنامهنویسی در حوزههای زیر کاربردی است:
1. خدمات ابری
بسیاری از شرکتها از سیستم سنتی IT به محیطهای ابری مهاجرت کردهاند. حالا دیگر بسیاری از خدمات روی سرویسهای ابری ارائه میشوند و همین امر نشاندهنده این واقعیت است که دیر یا زود باید جشن مهاجرت به فضای ابری را در حوزه IT بگیریم. بیشتر سرویسهای ابری معروف مثل Google Cloud و Dropbox و SendGrid از زبان GO برای توسعه خود استفاده کردهاند. بهتر است بدانید که SendGrid نوعی سرویس ایمیل براساس تکنولوژی ابری است که امکان ارسال ایمیلهای انبوه را برای شرکتهای معروفی مانند Airbnb و Uber و Spotify فراهم کرده است. ناگفته نماند APIهای این شرکت با استفاده از زبان برنامهنویسی GO توسعه داده شدهاند.
2. خدمات آنلاین کسبوکارها
شرکت Uber از زبان برنامهنویسی GO برای بسیاری از خدماتش استفاده کرد. بهعنوان مثال، این شرکت توانست با استفاده از زبان برنامهنویسی مذکور بارگیری نقشههای خود را سریعتر کند. همچنین، احراز هویت رانندگان با استفاده از این زبان با دقت بیشتری انجام شد. ویژگیهای زبان GO باعث شد تا برخی از شرکتهای دیگر مانند Trivago و Delivery Hero نیز به استفاده از آن روی آورند.
3. استفاده در شرکتهای مالی
چندین شرکت مالی از زبان GO برای توسعه بخشهای مختلف خود استفاده کردهاند. برای نمونه، Capital One از این زبان برای توسعه APIهای خود بهره برد. همچنین، American Express با این زبان توانست سیستم شبکههای پرداخت و پاداشش را بهروزرسانی کند و درنهایت، PayPal نیز با استفاده از GO کدنویسی خود را سادهتر کند و وضعیت پلتفرم پرداختش را بهبود ببخشد.
4. امنیت اطلاعات
یکی از دغدغههای مهم در دنیای IT، امنیت اطلاعات است. زبان برنامهنویسی GO امکانات بسیار مناسبی برای امنیت فضای ابری دراختیار برنامهنویسان قرار میدهد و همین ویژگی باعث شده است 1Password، شرکت نامآشنا درزمینه ذخیرهسازی رمزعبور کاربران روی فضای ابری، از این زبان برنامهنویسی برای توسعه سیستمهای امنیت سایبریاش استفاده کند.
5. استفاده در سیستمهای پخش موسیقی و ویدئو
یکی دیگر از کاربردهای GO، استفاده در وبسرویسهای پخش موسیقی و ویدئوست. دلیل این امر نیز آن است که این زبان از طیف وسیعی از فرمتهای موسیقی و ویدئو پشتیبانی میکند. ناگفته نماند SoundCloud، یکی از شرکتهای مطرح در حوزه سیستم ابری موسیقی، حدود ۶ سرویس خود را با استفاده از این زبان توسعه داده است. بهگفته پیتر بورگن، یکی از مهندسان SoundCloud، این شرکت یکی از اولین کسبوکارهایی بوده که از GO برای کدنویسی ساختارهایش استفاده کرده و از تمامی آزمونهای این شرکت نیز سربلند بیرون آمده است.
6. استفاده در سرویسهای چت و گفتوگوی زنده
روزانه میلیاردها پیام با استفاده از Twitch ارسال میشود. این شرکت APIهای وب و سرویسهای جستوجو و سیستمهای درآمدی خود را با استفاده از GO کدنویسی کرده است. وبسایت Slack نیز وضعیتی مشابه دارد. این وبسایت که کاربرد ویژهاش برای شرکتهایی است که کارکنان آنها بهصورت دورکار وظایفشان را انجام میدهند، از این زبان برنامهنویسی در پروژههای مختلفی استفاده کرده است؛ ازجمله سیستم ارسال پیام و نوتیفیکیشنها و سیستم تقویم و Reminderها. هنگامی قدرت GO را بیشتر درک میکنید که بدانید فقط در وبسایت Slack بیشتر از ۴/۱میلیارد شغل با سرعت ۳۳هزار عدد در ثانیه پردازش میشود و قسمت زیادی از این وظیفه با استفاده از زبان GO کدنویسی شده است.
7. استفاده در بازیسازی
برخی از کتابخانههای زبان GO برای استفاده در صنعت بازیسازی توسعه داده شدهاند؛ مثلاً کتابخانه Nano که از آن برای سرور بازی استفاده میشود. همین موضوع زبان GO را به تکنولوژی محبوب برای شرکتهایی مثل Riot Games تبدیل کرده است. آرون تورس، مدیر مهندسی شرکت Riot Games، معتقد است که مزیتهایی مثل ساخت سریع کد و کتابخانههای استاندارد و قوی و پشتیبانی حرفهای باتوجهبه متنباز و همهگیر بودن، این زبان را به یکی از زبانهای برنامهنویسی کارآمد دنیا تبدیل کرده است.
مزایا و معایب استفاده از GO چیست؟
حالا بهتر است کمی بیشتر درباره مزایا و معایب استفاده از زبان برنامهنویسی GO صحبت کنیم. ازجمله مزیتهای مهم زبان مذکور میتوان به اینها اشاره کرد:
- با استفاده از این زبان میتوان اپلیکیشنهایی با Performance پیشرفته را بهسادگی ایجاد کرد.
- GO از حافظه کمتری درمقایسهبا زبانهای دیگر استفاده میکند.
- جامعه مشتاق بینالمللی این زبان را پشتیبانی میکنند.
- مدتزمان Up-Time سرویسهایی که از این زبان استفاده میکنند، ۹۹/۹درصد است.
زبان برنامهنوسی GO نیز مانند هر تکنولوژی دیگری، معایبی دارد که برخی از آنها بدینشرحاند:
- استفاده از این زبان خیلی ساده نیست.
- ممکن است طول خطوط کدنویسیشده با این زبان بیشتر از زبانهای دیگر باشد.
- باتوجهبه اینکه GO زبانی تقریباً جوان است، احتمال دارد حین برنامهنویسی نیاز داشته باشید تا Patchهای موردنیاز را خودتان کدنویسی کنید.
جمعبندی
زبان برنامهنویسی GO یکی از زبانهای تقریباً نوپایی است که قدرتش در کاربردهای مختلف باعث شده تا محبوبیت زیادی در میان توسعهدهندگان وب بهدست آورد. در این مقاله، زبان برنامهنویسی GO را بهاختصار معرفی و به مزایا و معایب و کاربردهای گوناگونش اشاره کردیم.
سؤالات متداول
۱. آیا GO و Golang باهم تفاوت دارند؟
خیر، Lang مخفف Language است؛ بنابراین، Golang نیز به زبان برنامهنویس GO اشاره میکند.
۲. آیا GO از شیءگرایی پشتیبانی میکند؟
بله، مفاهیم Object Oriented بهخوبی در این زبان پشتیبانی میشوند.
۳. آیا سیستم مدیریت حافظه در GO وجود دارد؟
بله، سیستم Garbage Collection یا مدیریت حافظه بهطورخودکار در این زبان وجود دارد. باتوجهبه اینکه مدیریت دستی حافظه بسیار وقتگیر است، این یکی از مزیتهای بزرگ GO محسوب میشود.
۴. آیا مفهوم وراثت در GO پیشبینی شده است؟
خیر، ازآنجاکه GO از مفهوم وراثت در کدها پشتیبانی نمیکند، روند ویرایش کدها ممکن است با سرعت بیشتری انجام شود؛ اگرچه احتمال دارد در ایجاد کدها نیز محدودیتهایی داشته باشید.
دیدگاهتان را بنویسید