صفر تا صد مسیر شغلی توسعهدهنده وردپرس
وردپرس سیستم مدیریت محتوا (CMS) متنبازی است که برای ساخت وبسایت استفاده میشود. بررسیهای W3 Techs در سال ۲۰۲۲ نشان داد که حدود ۴۳درصد از تمامی وبسایتهای حالحاضر دنیا با وردپرس طراحی شدهاند. اگرچه وردپرس ابزاری رایگان است، این موضوع را نباید به حساب ضعف این سیستم مدیریت محتوا گذاشت. ناگفته نماند بسیاری از شرکتهای بزرگ دنیا توسعهدهندگان حرفهای وردپرس را برای طراحی وبسایتهای باکیفیت و حرفهای استخدام میکنند. در این مقاله، هرآنچه باید درباره تبدیلشدن به برنامهنویس وردپرس بدانید، بهطورکامل توضیح میدهیم.
توسعهدهنده وردپرس کیست؟
توسعهدهنده یا برنامهنویس وردپرس به فردی گفته میشود که در طراحی و راهاندازی وبسایت با استفاده از ابزار وردپرس بسیار ماهر و متخصص است؛ بههمیندلیل، میتوان او را در دستهبندی توسعهدهندگان وب قرار داد. همچنین، وی میتواند برنامهنویس فولاستک باشد؛ یعنی در توسعه بخش Front-End و Back-End وبسایت بسیار ماهر باشد. رویهمرفته، میتوان گفت که توسعهدهنده وردپرس ممکن است برای بهبود و توسعه ابزارهای این سیستم مدیریت محتوا یا طراحی و راهاندازی وبسایت سفارشی برای مشتری استخدام شود.
موقعیتهای شغلی توسعهدهنده وردپرس
بازار کار توسعهدهندگان وردپرس چگونه است؟ پاسخ ساده این است که وردپرس دولوپر هم میتواند در شرکت استخدام شود و هم بهصورت فریلنسر کارش را انجام دهد. اگر بخواهید کارتان را بهصورت فریلنسری انجام دهید، از وبسایتهای فریلنسینگ میتوانید استفاده کنید. نمونههای معروف و معتبری از این وبسایتها هم در ایران و هم در خارج از ایران وجود دارند. بهعنوان نمونه، jobs.wordpress.net پلتفرم رسمی وردپرس است که با استفاده از آن میتوانید بهصورت پروژهای یا استخدامی با افراد و شرکتهای دیگر کار کنید.
چشمانداز شغلی توسعهدهندگان وردپرس
وردپرس بهعنوان سریعترین ابزار مدیریت محتوا در جهان، در ۱۲ سال گذشته توانسته است بازار خود را در سرتاسر جهان گسترش دهد. همانطورکه در مقدمه گفتیم، حدود ۴۳درصد از وبسایتهای جهان با استفاده از WordPress طراحی شدهاند و این از قدرت این سیستم مدیریت محتوا حکایت میکند.
باتوجهبه آنچه گفتیم، بازار کار توسعهدهندگان وردپرس کاملاً روشن است. براساس اطلاعاتی که اداره آمار کار ایالات متحده (BLS) منتشر کرده، انتظار میرود بین سالهای ۲۰۲۰ تا ۲۰۳۰، تعداد مشاغل مرتبط با طراحی وب و طراحی دیجیتال حدود ۱۳درصد رشد کند. طبق این آمار، میتوان انتظار داشت سالانه ۱۷,۹۰۰ فرصت شغلی در این دو حوزه ایجاد شود.
وظایف توسعهدهنده WordPress چیست؟
اگر بخواهید بهعنوان وردپرس دولوپر مشغول کار شوید، باید وظایف این شغل را نیز بدانید. برخی از وظایف مهم توسعهدهنده وردپرس عبارتاند از:
- طراحی و توسعه ویژگیهای جدید برای وبسایت
- شنیدن نیازهای مشتری و تبدیل آن به مشخصات فنی قابلتوسعه برای وبسایت
- پیادهسازی معماری وبسایت و حفظ آن
- کدنویسی و آزمایش و رفع اشکالهای کدهای نوشتهشده در وبسایت
درآمد توسعهدهنده وردپرس چقدر است؟
Glassdoor، وبسایت مطرح درزمینه کاریابی، میزان حقوق پایه سالانه توسعهدهندگان وردپرس در سال ۲۰۲۲ را درحدود ۶۴هزار دلار تخمین زده است. حالا اگر دستمزدهای اضافی مانند کمیسیون و پاداش و تقسیم سود را هم به این رقم اضافه کنیم، حقوق دریافتی توسعهدهندگان وردپرس به حدود ۸۸هزار دلار در سال میرسد.
حال این سؤال مطرح میشود که برای رسیدن به این درآمد، انتظار میرود چه کارهایی انجام دهید؟ اگرچه در قسمت قبلی وظایف توسعهدهنده وردپرس را توضیح دادیم، نکاتی که درادامه اشاره خواهیم کرد، به شما در رسیدن به درآمدهای بیشتر میتواند کمک کند. مشاغل دیگری نیز وجود دارند که با شغل توسعهدهنده وردپرس مرتبطاند و تسلط بر آنها میتواند شما را به متخصص حرفهایتری تبدیل کند. بدیهی است که در این صورت اقبال بیشتری برای پیداکردن مشاغلی با درآمدهای بیشتر خواهید داشت. برخی از این مهارتها بدینشرحاند:
۱. توسعه نرمافزارها: توسعهدهنده نرمافزار (Software Developer) مانند توسعهدهنده وب بر یک یا چند زبان برنامهنویسی تسلط دارد. نکته مهم این است که با یادگیری منطق برنامهنویسی، میتوانید بر استفاده از انواع زبانهای برنامهنویسی مسلط شوید. بنابراین، اگر وردپرس دولوپر باشید، بهاحتمال بسیار زیاد منطق برنامهنویسی را بهخوبی درک کردهاید و بدینترتیب میتوانید به توسعهدهنده نرمافزار نیز تبدیل شوید.
۲. طراح UX وبسایت: تجربه کاربری وبسایت (UX) یکی از مباحث اصلی در تمامی وبسایتها است. UX علاوهبراینکه موجب رضایتِخاطر کاربران میشود، ازنظر الگوریتمهای گوگل نیز جایگاه مهمی دارد. بهعبارتدیگر، توجه به این مسئله باعث خواهد شد که سئو وبسایتتان هم بهبود یابد. دراینمیان، نکته مهم این است که بهعنوان توسعهدهنده وردپرس شاید بهتر از هر فرد دیگری بتوانید نیازهای کاربر را بشناسید و از آن برای طراحی بهتر وبسایت بهمنظور دستیابی به User Experience بهتر استفاده کنید.
۳. طراح UI وبسایت: یکی دیگر از بخشهای مهم در طراحی وبسایت، طراحی رابط کاربری (UI) است. اگر در استفاده از عناصر گرافیکی در وبسایت باسلیقه باشید، بهراحتی میتوانید از این استعداد خود استفاده کنید و علاوهبر توسعهدهنده وردپرس، طراح UI قابلی باشید.
۴. فولاستک دولوپر: اگر بتوانید به توسعهدهنده وب فولاستک تبدیل شوید، میتوانید در شرکتهای بسیار معتبر استخدام شوید و درآمد بیشتری بهدست آورید. Full-Stack Developer هم در برنامهنویسی Front-End و هم در برنامهنویسی Back-End بسیار ماهر و باتجربه است و تمامی مشکلات وبسایت را بهراحتی میتواند حل کند.
چطور به توسعهدهنده وردپرس تبدیل شویم؟
حالا دیگر وقت آن است که خود را آماده کنید تا به توسعهدهنده وردپرس تمامعیار تبدیل شوید. برای رسیدن به این مرحله، کافی است سه گام زیر را بردارید:
گام اول: آشنایی با وردپرس
قبل از اینکه بر کدنویسی Front-End و Back-End بپردازید، بهتر است با وردپرس آشنا شوید. همانطورکه پیشتر گفتیم، این ابزار برای تمامی افراد، حتی مبتدیان و افرادی که میخواهند وبسایتشان را بدون کدنویسی راهاندازی کنند، دردسترس است.
گام دوم: کسب مهارتهای ضروری
یکی از دلایل محبوبیت فراوان وردپرس این است که به دانش فنی چندانی نیاز ندارد؛ اما اگر بخواهید به توسعهدهنده باتجربه وردپرس تبدیل شوید، باید مهارتهای توسعه وب و طراحی وبسایت را نیز یاد بگیرید. درادامه، به مهارتهای مهمی اشاره میکنیم که یادگیریشان برایتان واجب است.
یادگیری HTML: ساختار و بدنه اصلی وبسایت با استفاده از کدهای HTML ایجاد میشود؛ بنابراین، در اولین گام باید با این زبان نشانهگذاری آشنا شوید.
یادگیری CSS: پس از اینکه ساختار وبسایت خود را با استفاده از HTML ساختید، CSS به شما امکان خواهد داد تا خصوصیاتی مانند رنگ متن و ضخامت حاشیه و نحوه ترازکردن متن را به ساختار HTML خود اضافه کنید. پس بعد از یادگیری HTML، بهسراغ CSS بروید.
یادگیری PHP: این زبان یکی از زبانهای برنامهنویسی مهم بکاند بهشمار میآید که وردپرس نیز براساس آن ساخته شده است. مطالعات نشان میدهد که حدود ۷۷.۹درصد از وبسایتهای دنیا با استفاده از زبان PHP برنامهنویسی شدهاند. تمام این دلایل شما را قانع میکند تا یادگیری این زبان را نیز در فهرست مهارتهای ضروری خود قرار دهید.
یادگیری JavaScript: زبان برنامهنویسی جاوااسکریپت یکی از زبانهای برنامهنویسی محبوب دنیاست که بیشتر برای فرانتاند استفاده میشود. با کمک این زبان میتوانید قابلیتهای داینامیک را روی وبسایت کدنویسی کنید. باتوجهبه اینکه این قابلیتها باعث حرفهایشدن وبسایتها و برقراری ارتباط مناسب کاربر با آنها میشوند، بهتر است این زبان محبوب را نیز یاد بگیرید.
اینها مهارتهای برنامهنویسی مهمی هستند که باید بر آنها مسلط شوید؛ اما علاوهبر آنها، تکنیکها و مهارتهای دیگری نیز وجود دارند که یادگیریشان به شما در رسیدن به موفقیتهای شغلی بیشتر کمک خواهد کرد. برخی از این مهارتها عبارتاند از:
توسعه افزونهها: افزونههای متعددی برای وردپرس وجود دارند که هریک از آنها عهدهدار وظیفهای خاص هستند. توسعهدهندگان حرفهای وردپرس میتوانند این افزونهها را براساس نیاز مشتری طراحی کنند یا افزونههای موجود را توسعه دهند.
مدیریت پایگاهداده: پایگاهداده به کاربران امکان میدهد تا به دادههای مربوط دسترسی داشته باشند و آنها را ذخیره یا مدیریت کنند. وردپرس از پایگاهداده MySQL استفاده میکند. شما بهعنوان توسعهدهنده وردپرس باید کار با این دیتابیس را کاملاً بیاموزید و بر نحوه استفاده از آن مسلط شوید.
دیجیتال مارکتینگ: تمامی کسانی که به شما برای راهاندازی وبسایت مراجعه میکنند، قصد دارند از وبسایت بهعنوان یکی از ابزارهای دیجیتال مارکتینگ برای توسعه کسبوکارشان استفاده کنند. شما نیز در این زمینه میتوانید کمکشان کنید و برای بهبود SEO راهکارهای عملی به آنان ارائه دهید.
گام سوم: رزومه خود را تقویت کنید
حالا وقت آن رسیده است که رزومه خود را تقویت کنید. در رزومه معمولاً باید از سوابق تحصیلی و سوابق کاری خود بگویید. نکته مهم دیگر اینکه اگرچه داشتن تحصیلات آکادمیک میتواند کارفرمایان را به استخدام افراد ماهر و متخصص ترغیب کند، خوشبختانه برای تبدیلشدن به توسعهدهنده وردپرس موفق، لزوماً نباید در رشته مرتبط با حوزه IT یا علوم کامپیوتر تحصیل کرده باشید. بهعبارتدیگر، راهکارهای دیگری نیز برای پوشش این موضوع وجود دارد. بهعنوان نمونه، از مراکز معتبر گواهی شرکت در دورههای مختلف میتوانید دریافت کنید یا پروژههایی که تاکنون گرفتهاید، به رزومهتان بیفزایید تا بتوانید اعتماد کارفرمایان را جلب کنید. برای این منظور، از پورتفولیو یا نمونهکار استفاده کنید.
جمعبندی
در این مقاله، درباره شغل برنامهنویس وردپرس و آینده آن بهطورمفصل صحبت کردیم و سه گام اساسی برای تبدیلشدن به وردپرس دولوپر موفق را توضیح دادیم. وردپرس سیستم مدیریت محتوا (CMS) رایگان برای راهاندازی وبسایت است. قدرت فراوان و رایگانبودن وردپرس سبب شده است تا از آن بهعنوان محبوبترین سیستم مدیریت محتوا یاد شود. بههمیندلیل، افراد زیادی سعی میکنند با یادگیری این سیستم به درآمد فراوانی برسند. دراینمیان، خبر خوش آن است که این امکان برای تمامی افراد علاقهمند به دانش برنامهنویسی وب وجود دارد تا با یادگیری و ارتقای مهارتهایشان، بتوانند به توسعهدهنده ماهر وردپرس تبدیل شوند.
سؤالات متداول
۱. آیا استفاده از وردپرس رایگان است؟
بله، وردپرس سیستم مدیریت محتوای رایگان است که میتوان با استفاده از آن انواع مختلفی از وبسایتها را راهاندازی کرد.
۲. آیا برای استفاده از وردپرس باید برنامهنویسی بلد باشیم؟
لزوماً خیر. شما بدون دانش کدنویسی هم میتوانید از وردپرس استفاده و وبسایتتان را راهاندازی کنید. برای این منظور، معمولاً از قالبهای آماده استفاده میشود؛ اما اگر بخواهید در این قالبها تغییری ایجاد کنید، قطعاً به کدنویسی نیاز خواهید داشت.
۳. آیا برای تبدیلشدن به توسعهدهنده وردپرس، لزوماً باید تحصیلات دانشگاهی مرتبط داشته باشیم؟
خیر، اگرچه داشتن تحصیلات آکادمیک میتواند روند یادگیریتان را تسریع کند، بسیاری از توسعهدهندگان وب بدون مدرک تحصیلی مرتبط توانستهاند به درجات مهمی در این زمینه دست پیدا کنند.
۴. طراحی وبسایت با توسعه وب چه تفاوتی دارد؟
این دو اصطلاحاتی هستند که اغلب اوقات بهاشتباه بهجای یکدیگر بهکار میروند. ازنظر فنی، طراحی وبسایت به طراحی UI و UX وبسایت اشاره میکند؛ ولی توسعه وب به برنامهنویسی بکاند و فرانتاند وبسایت مرتبط است.
دیدگاهتان را بنویسید